Mjerenje % suhe tvari u džemovima i marmeladama

sij 9, 2017

Ovdje ćemo objasniti postupak mjerenja % suhe tvari u džemovima i marmeladama uz pomoć digitalnog refraktometra Milwaukee MA871 koji ima mjerno područje 0-85 %Brixa.

1. Upalite rafraktometar. Prizma i dio u koji se stavlja uzorak moraju biti potpuno suhi.

2. Koristeći plastičnu pipetu napunite dio za uzorak destiliranom ili deioniziranom vodom. Budite sigurni da je prizma kompletno prekrivena vodom.

3. Pritisnite tipku ZERO, ako se ne pojavljuje bilo kakva poruka sa greškom, vaš uređaj je kalibriran.

4. Nježno pokupite uzorak vode pomoću mekane krpe. Pazite da ne oštetite površinu prizme. Potpuno posušite površinu.

5. Stavite 20-50 grama džema/marmelade u plastičnu posudu i dobro promješajte, kako bi ste dobili ujednačenu masu. Pomoću zličice stavite uzorak mjerenja na prizmu.

6. Pritisnite tipku READ i na LCDu se prikazuju rezultati mjerenja.

ODRŽAVANJE:

Nakon mjerenja maknite uzorak sa prizme za mjerenje pomoću mekane krpice. Pomoću plastične pipete dobro isperite područje za mjerenje destiliranom ili deioniziranom vodom i posušite ga.

Vrijednosti %Brixa za različite vrste džemova/marmelada.

Džem sa manjim % šećera : 35 do 45 %
Džem :40 do 65 %
Marmelada :40 do 65 %

Refraktometar MA871 za kontrolu % suhe tvari:

NAJNOVIJE