Indikator trake AQUADUR za tvrdoću vode
Odredite pozdano tvrdoću vode u roku od nekoliko sekundi.
Tvrdoća vode uglavnom ovisi o količini kalcijevih i magnezijevih soli. Ukupna suma tih soli određuje stvarnu tvrdoću vode. Općenito, voda se često jednostavno klasificira kao “meka” ili “tvrda” voda prema sljedećim vrijednostima:
ispod 2°dH – vrlo meka voda
2 – 6°dH – meka voda
6 – 13°dH – srednje tvrda voda
13 – 20°dH – tvrda voda
iznad 20°dH – vrlo tvrda voda
ispod 50 ppm CaCO3 – vrlo meka voda
50 – 120 ppm CaCO3 – meka voda
120 – 240 ppm CaCO3 – srednje tvrda voda
240 – 360 ppm CaCO3 – tvrda voda
iznad 360 ppm CaCO3 – vrlo tvrda voda
Tvrdoća vode igra važnu ulogu u svakodnevnom životu i širokom rasponu industrija i aplikacija. Tvrda voda može čak negativno utjecati na okus i izgled hrane.
Tvrda voda sprječava dotok sapuna, tako da se mora koristiti više deterdženta kako bi se postigli isti rezultati čišćenja kao u mekoj vodi. Osim toga, tvrda voda može uzrokovati kalcifikacije i time može oštetiti strojeve, uređaje, cijevi ili jedinice za grijanje.
U mnogim industrijama tvrdoća vode važan je parametar u procesnoj kontroli i mora se stalno pratiti. Neki primjeri su tekstilna industrija, tvornice bojanja, velike praonice, uzgoj ribe i akvakultura.