pH metar za tlo Takemura DM-13

pH metar za tlo Takemura DM-13

pH metar za tlo Takemura DM-13

Šifra:10126

812.50 Kn

650.00 +

162.50 Kn PDV

pH metar japasnkog proizvođača Takemura, namijenjen za mjerenje pH direktno u tlu. MADE IN JAPAN.

SPECIFIKACIJE:

pH mjerno područje: 3-8 pH

pH rezolucija: 0,2 pH

Dimenzije: 48 x 48 x 160mm

Težina: 97gr

MADE IN JAPAN

pH metar je koristan, precizan i lako upotrebljiv mjerni instrument koji je namijenjen profesionalnim proizvođačima kao i samostalnim poljodjelcima. U poljoprivrednoj proizvodnji koristi se za određivanje kiselosti tla, što uvelike koristi pri odluci treba li tlo obraditi vapnom ili  gnojivom sa sadržajem vapna da bi se isto neutraliziralo. Jedno potpuno neutralno tlo ima pH 7.

Instrument u dodiru sa tlom sam proizvodi struju i nisu potrebne kemikalije, destilirana voda ni vanjski izvori struje.

Mjerenje je vrlo jednostavno. Potrebno je staviti elektrodu u tlo i već nakon nekoliko minuta (2-3) imamo izraženu pH vrijednost.

pH metar određuje kiselost u nepošumljenim krajevima, lijehama, kontejnerima, rahloj zemlji supstratu i kompostu. Aparat se ne smije stavljati u vodu ili bilo kakvu otopinu.


PRAKTIČNI SAVJETI

Kod svježe gnojene zemlje i supstrata mjerenje treba ponoviti nakon određenog vremena.

Ako se kazaljka kod mjerenja ljulja uzroci mogu biti:

  • elektrode nisu potpuno prekrivene zemljom
  • u tlu je visoka koncentracija željeza, magnezija isl.
  • Tlo je nedavno gnojeno


Elektrode moraju uvijek biti čiste i bez hrđe. Zahrđala sonda očisti se pijeskom ili četkom i treba pričekati oko 30 minuta do slijedeće izmjere.

Blizina dalekovoda ili visokonaponske mreže rezultira pokazivanje visokih vrijednosti pH. Kad je neizbježno mjeriti u takvim uvjetima, mjerenje se ponavlja 5-6 puta i uzima se srednja vrijednost.

Kod lakšeg tla treba se orijentirati ka nižim pH vrijednostima, a kod težih ka gornjim vrijednostima.


Nabavite pravi pH metar za vaš usjev. Koriste ga stručnjaci diljem svijeta. Relativna tolerancija povrćarskih kultura na kiselost tla i približan raspon reakcije tla koji je poželjan za dobar rast.

Povrće slabo tolerantnih skupina mogu se uspješno uzgajati na tlu alkalne do neutralne reakcije. Dobro podnose pH i do 7,6 ako ne postoji nedostatak esencijalnih hranjivih tvari. Kalcij, fosfor i magnezij su hranjiva čiji se nedostatak javlja ako je pH niži od 6. Poželjne pH vrijednosti za rast po pojedinim kulturama ispisane su u tablici ispod:


Slabo tolerantne (pH6,8 - 6,0)

Umjereno tolerantne (pH 6,8 – 5,5)

Vrlo tolerantne (pH 6,8 – 5,0)

šparoga

grah

Cikorija

repa

grah lima

Maslačak

brokula

prokulica

Endivija

kupus

mrkva

Komorač

cvjetača

kelj

Krumpir

celer

kukuruz

Rabarbara

Blitva, Švicarska

krastavac

Luk kozjak

Salata

patlidžan

Kiseljak, loboda

kineski kupus

češnjak

Slatki krumpir (batat)

poriluk

hren

lubenica

zelena salata

Kelj


dinja

Koraba


Novozelandski špinat

gorušica


bamija

peršin


luk

grašak


divlja loboda

papar


pastrnak

bundeva


soja

rotkvica


špinat

švedska repa


potočarka

bućarajčicarepa


 

Tlo i njegovo značenje u proizvodnji

Kako bi dobili tlo koje će moći apsorbirati hranjive tvari, potrebno je tlo najprije neutralizirati, odnosno dodati mu vapno. Međutim, ukoliko se pretjera s kalcifikacijom, mangan će se potrošiti i doći će do njegovog nedostatka. Kao rezultat toga, korisnost tla se može potpuno izgubiti. Stoga kod kalcifikacije, potrebno je dodati onoliko vapna koliko je dovoljno za neutralizaciju. Prije neutralizacije potrebno je odrediti pH tla. Očitanje pH vrijednosti pokazuje koncentraciju vodika u tlu. Da biste odredili tu vrijednost, preporučuje se Takemura-in pojednostavljen pH metar koji je posebno izrađen za očitanje vrijednosti na licu mjesta mjerenja.

* pH vrijednosti prikladne za rast biljaka: iste su priključene na odgovarajući tester.

* iznos kalcijeva karbonata je potrebno osigurati tlu ako je pH tla 6,5, 10 ha površine i 15 cm dubine.


UPUTE ZA KORIŠTENJE pH METRA

  1. Ako je tlo koje se ispituje suho ili sadrži mnogo hranjive tvari, pH metar neće pokazivati ispravnu pH vrijednost. Stoga, zalijte tlo vodom (količina 1 pune kante) te pričekajte 20 do 30 min prije testiranja.
  2. Prije same upotrebe pH metra, temeljito očistite metalnu površinu pH metra komadićem tkanine. Kada koristite potpuno novi metar, potrebno ga je nekoliko puta umetnuti u tlo kako bi uklonili masne nečistoće s metalne površine.
  3. Umetnite metar izravno u tlo. Pri tome metalna površina mora biti potpuno položena u tlo i nabija okolno tlo prema dolje kako bi metalne elektrode metra pažljivo prianjale uz tlo.
  4. Jednu minutu nakon umetanja metra u tlo, pokazivač će prestati mjeriti. Tada se pH vrijednosti mogu očitati pH očitanje. Idealno bi bilo da se napravi nekoliko mjerenja i uzme prosjek.
  5. pH metar ponekad može registrirati različite vrijednosti ovisno o kondiciji tla kao npr. pH vrijednost tla ili prianjanje metalne površine metra uz tlo. Stoga je idealno da se napravi nekoliko mjerenja i uzme prosjek.
  6. Kako bi se utvrdilo je li kalcifikacija ispravno napravljena, nakon jedan do dva tjedna dobro izmiješajte tlo i ponovite mjerenje pH metrom.


SPECIFIKACIJE:

pH mjerno područje: 3-8 pH

pH rezolucija: 0,2 pH

Dimenzije: 48 x 48 x 160mm

Težina: 97gr

MADE IN JAPAN