DA Metar - nedestruktivni analizator voća 53500

10207 DA Metar - nedestruktivni analizator voća 53500_1

10207 DA Metar - nedestruktivni analizator voća 53500_1

Šifra:10207

Na upit Kn

+

Kod uzgoja voća i povrćan vrlo važano je odrediti optimalne rokove za berbu, jer je životni vijek proizvoda na policama povezan sa fazom dozrijevanja prilikom berbe. DA Meter je vrlo obećavajući alat i za praktične i znanstvene primjene, budući da omogućuje praćenje stadija zrenja voća na samom stablu, (kao i na istom komadu voća).

Pomoću ovog uređaja možemo utvrditi optimalno vrijeme berbe, a može se koristiti u u hladnjačama za praćenje promjena prilikom dozrijevanja.

DA-Meter - razvijen od strane prof Coste i tima sa Sveučilišta u Bologni - je instrument koji pomoću svojih svojsatva upijanja, omogućuje mjerenje sadržaja klorofila u plodu. Sadržaj klorofila u plodu je precizan pokazatelj stanja sazrijevanja ploda. Dakle, DA-metar omogućuje da saznate zrelost ploda  i način na koji to radi je neovisan o sezonskim vremenskim uvjetima, što je faktor koji utječe na druge vrste mjerenja, kao što je npr. Brix indeks.

Kako izmjeriti zrelost voća možete vidjeti u video prilogu:


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DA index koji se mjeri pomoću DA metra koristan je u mnogim fazama proizvodnje, skladištenja i konzumiranja voća. DA metar se može koristiti:

 

1. Od strane proizvođača - za optimizaciju rezidbe voćaka, kako bi zadržao vrlo homogeni proizvod, što smanjuje broj faza berbe ploda.

2. Od strane proizvođaća za vrijeme berbe kako bi se odredio najbolji trenutak berbe 

3. U hladnjačama, kako bi se znala faza dozrijevanja uskladištenog voća.

4. U pakirnicama, DA metar se koristi za odabir pravilnog voća za različito udaljena tržišta. Manje zrelo voće ide na udaljena tržišta, dok se zrelije voće šalje na lokalna tržišta.

5. Kod trgovaca, kako bi se kupili proizvodi na željenoj razini zrenja i kako bi se odabrao najzreliji proizvod za prodaju.

DA-Metar je vrlo obećavajući alat i za praktične i znanstvene primjene, jer omogućuje praćenje zrelosti ploda na stablu (kao i na istom plodu). Kao što je činjenica, smanjenje indeksnih raspona odgovara sve naprednijim fazama procesa zrenja, kao što pokazuje razlike u emisijama etilena, kao i svojstvima kvalitete voća s različitim vrijednostima DA.

 

Indeks DA se odnosi na sadržaj klorofila-a u mezokarpu (mesu ploda) bez utjecaja boje kore, vrijednosti indeksa DA smanjuju tijekom sazrijevanja plodova.

 

DA-METAR
DA-Metar je prijenosni instrument za mjerenje u laboratoriju i na terenu. Ovaj uređaj kombinira jednostavnost korištenja s dobrom kvalitetom pohranjenih mjera i omogućava neposrednu upotrebu dobivenih podataka ili ih pohranjuje za buduće aplikacije. U tu svrhu dobiva se SD kartica (maksimalni kapacitet od 2 GB, što je dovoljno za pohranu količine mjera apsolutno veće od stvarnih potreba) i USB sučelje koje omogućuje trenutnu neposrednu vezu s računalom.

Tehničke karakteristike DA metra:

 

DA INDEKS
 
DA je indeks količine klorofila u voću kao posljedica njezine zrelosti. Ovaj indeks smanjuje vrijednost tijekom procesa zrenja voća, sve dok ne postigne vrlo niske vrijednosti nakon zrenja. Svaka vrsta voća ima specifične DA vrijednosti. Do sada je DA-Meter testiran na jabukama, kruškama, breskvama, nektarinama, marelicama, šljivama i lubenicama, na primjer:
 
- u jabuci, indeks DA se odnosi na razinu emisija etilena, sadržaj škroba i čvrstoću mesa: u stvari, smanjenje vrijednosti indeksa odgovara povećanoj proizvodnji hormona, indeksu škroba i nižoj čvrstoći. Na temelju tih odnosa, indeks DA omogućuje prepoznavanje pre-klimakterijskih, početak klimakterijskih i punih klimakterijskih stadija sazrijevanja voća.
 
- u kruškama, indeks DA je korišten za podjelu plodova u berbi u različite homogene klase na različitim razinama rasta. Ove klase karakterizira drugačije zrenje nakon berbe, kao što je naznačeno značajnom razlikom u emisiji etilena, te u parametrima kvalitete (čvrstoća, topivih krutina, klorofila), kao i različitim odgovorom na one regulatore koji inhibiraju Etilenskoj proizvodnji. U plodovima s nižim DA indeksom (kontroler), ti regulatori utječu na proces zrenja, dok u plodovima s višim DA indeksom (manje zrelih), tretman uzrokuje odvajanje između omekšavanja pulpe i razgradnje klorofila.