BLOG

Mjerenje kalija u tlu

Mjerenje kalija u tlu

LAQUAtwin je niz kompaktnih testera kakvoće vode. Koristeći Ion Specific Electrode (ISE) tehnologiju, dostupni su za vodljivost, kalcij ion, nitratni ion, kalijev ion, natrij ion i pH mjerenje. Koristeći samo jednu kapljicu uzorka, LAQUAtwin ravni senzori mogu brzo i precizno mjeriti kemijske parametre kvalitete u proizvodnim linijama. Tipično, za mjerenje kalijevih iona koristi se Atomic Absorption (AA) ili Inductivity-Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry (ICP-OES), najprije...

VAŽNOST UPOTREBE MINITITRATORA ZA ODREĐIVANJE UKUPNIH KISELINA U VINU

VAŽNOST UPOTREBE MINITITRATORA ZA ODREĐIVANJE UKUPNIH KISELINA U VINU

Kiseline se prirodno javljaju tijekom uzgoja grožđa kao dio procesa fermentacije. Vina pokazuju nižu razinu kiselina kada su sezone rasta toplije ili kada grožđe dolazi iz toplijih krajeva. U pravoj količini , kiseline su poželjna osobina i svakom vinu daju karakter. Tri dominantne kiseline u vinu su vinska , jabučna i limunska, a sve se nalaze u grožđu. Vinska kiselina je glavna kiselina u grožđu i komponenta je koja daje svježi okus i skladno starenje vina. Jedan dio vinskih kiselina dolazi...

Kako održati zdrastveno ispravnu vodu u bazenima uz pomoć kontrole pH, ORP i temperature

Kako održati zdrastveno ispravnu vodu u bazenima uz pomoć kontrole pH, ORP i temperature

Bazeni i lječilišta zahtijevaju kontinuirani sanitarni nadzor kako bi se spriječio razvoj algi i uništile štetne bakterije. Za dezinfekciju bazena se najčešće koristi klor. Klor je jak oksidant , ali i drugi oksidansi, kao što su brom i jod također se koriste za dezinfekciju bazena. Ovisno o razini pH, klor će biti prisutan kao hipokloritna kiselina (HOCl), koji je najučinkovitiji oblik za sanitizaciju, ili kao manje djelotvorni hipoklorit ion (OCL). Klor će biti prisutan u većim...

WeatherHub Observer platforma – idealno rješenje za ljekarne, laboratorije i druge profesionalne korisnike.

WeatherHub Observer platforma – idealno rješenje za ljekarne, laboratorije i druge profesionalne korisnike.

Praćenje i dokumentiranje temperature i vlažnosti preko internetskog preglednika. WeatherHub Observer platforma dostupna je putem www.wh-observer.de i omogućuje profesionalno praćenje vrijednosti temperature i vlažnosti na računalu ili prijenosnom računalu. Po želji možete aktivirati potpunu automatsku dokumentaciju podataka. • Jednostavna instalacija i rad • Prikaz snimljenih podataka kao jasan dijagram podesivo na fiksne vremenske raspone - dan, tjedan ili mjesec • Dostupnost podataka na...

BLOG

Nova linija Atago uređaja za mijerenje Brixa i Kiselosti u jednom uređaju!!!

Nova linija Atago uređaja za mijerenje Brixa i Kiselosti u jednom uređaju!!!

• BEZ REAGENSA Nema više potrebe za regensima, što je velika prednost u odnosu na titracije • HIBRID (2 U 1) Sada možete mijeriti 2 parametra (%Brixa i Kiselost) u samo 1 uređaju • ODNOS ŠEĆERA I KISELINA Odnos šećera i kiselina (=Brix/Acidity%) može biti prikazan pritiskom na tipku „R“ Odnos šećera i kelina je vrlo važan čimbenik za okus voća! • POZADINSKO OSVIJETLJENJE Pozadinsko osvijetljenje omogučuje mijerenja i u tamnim prostorijama • PRIMJENA ZA RAZLIČITE VRSTE Limun, Naranđa, Grožđe, Vino, Rajčica, Jagode, Jabuke, Banane, Borovnica, Kiwi, Ananas, Pivo, Ocat, Mlijeko, Jogurt,... Tablica modela i njihova primjena KIT se sastoji od 1x uređaja, 5x plastične pipete, 2x plastične posude 1x precizna vaga Fotogalerija Pocket Brix-Acidity Meter PAL-BX-ACID Pocket Brix-Acidity Meter PAL-BX-ACID1

Milwaukee ručni fotometri

Milwaukee ručni fotometri

Revolucionarni raspon novih Milwaukee proizvoda. Vrlo praktični fotometri su kompaktni i jednostavani za  korištenje, imaju moderan dizajn i mjere: Slobodni klor (MW10), Ukupni klor (MW11), Fosfat (MW12), Jod (MW13) i Željezo (MW14). Njihove glavne prednosti su male veličine i vrlo jednostavno korištenje kad se rade mjerenja na licu mjesta. U roku od nekoliko minuta možete dobiti traženi rezultat na LCD instrumenta koji izravno prikazuje koncentraciju specifične komponente u ppm. Mjerač se automatski isključuje nakon 2 minute kako bi se štedjela baterija. Kad se dodaju specifični reagensi, uzorak vode poprima stupanj obojenost koji je proporcionalan koncentraciji parametra koji se mjeri. Fotometar mjeri tu obojenost. Kada svjetlosna zraka prolazi kroz obojeni uzorak, energija određene valne duljine se apsorbira od strane ispitne tvari. Fotometra određuje obojenost uzorka mjerenjem prijenosa ili apsorpciju svjetlosti te valne duljine. Fotometra koristi...

Katalog Milwaukee Instruments

Katalog Milwaukee Instruments

Milwaukee Instruments je dinamičan svjetski proizvođač instrumenata za analizu vode, za mjerenje pH, redoks, provodljivosti, slanosti, otopljenog kisika, temperature, turbiditet, klora, amonijaka, klorida, fosfata, željeza, itd Milwaukee instrumenti koriste se u laboratorijima, za kontrolu hrane i pića, kod zaštite okoliša, u obrazovanju, prilikom kontrole  otpadnih voda, kod farmaceutske i kemijske industrije. Također se koriste u poljoprivredi i vrtlarstvu, hidroponiji, kod kontrola u akvarijima, bazenima i sl. Mnogi od njihovih uređaja mogu kombinirati dva ili više parametara što  pruža dodatnu svestranost i izvrsnu vrijednost za novac. Uz proširenu paletu proizvoda, od osnovnih i ručnih pa sve do  instrumenata visoke preciznosti za laboratorije, Milwaukee proizvodi imaju reputaciju pouzdanosti i točnosti. Svie Milwaukee instrumenti dolaze u kompletu sa sondama, držačima elektroda, pufer otopinama. Većina njih dolazi i u tvrdom koferu i komplet spremni za...

Ljetna rezidba voćaka

Ljetna rezidba voćaka

Pripremite se za drugu ili zelenu rezidbu voćaka, sada je vrijeme.Iz našeg asortimana izdvajamo profesionalne voćarske škare. Ovisno o vremenu kada se rezidba obavlja, razlikuju se dvije vrste rezidbe. Prva je zimska rezidba ili rezidba „u suho“ koja se obavlja u vrijeme mirovanja vegetacije. Može se provoditi od jeseni do proljeća, neposredno pred bubrenje pupova. U praksi se najčešće obavlja u rano proljeće kada prođu jake zimske hladnoće jer su voćke nakon rezidbe jako osjetljive na smrzavanje. Treba ju obavljati redovito svake godine jer najpovoljnije djeluje na porast i razvitak mladica i površine lista. Danas najčešće ima samo ulogu korekcije reza u zeleno. Profesionalne voćarske škare i pile za rezidbu možete pogledati OVDJE. Druga rezidba pak se obavlja u vrijeme vegetacije i zove se ljetna rezidba ili rezidba „u zeleno“. Zelenom rezidbom se popravljaju i dopunjuju učinci rezidbe u mirovanju i pojačava se osvijetljenost krošnje kako bi se osigurala kvaliteta plodova i...

LAQUAtwin vlastiti prijenosni laboratorij u džepu

LAQUAtwin vlastiti prijenosni laboratorij u džepu

Ispitivanje uzoraka vode postalo je vrlo lako s LAQUAtwin uređajima džepne veličine. Uređaji laboratorijske kvalitete omogućuju mjerenje vaših ciljanih iona u najmanjim mogućim uzorcima. Želimo Vam predstaviti ove visoko kvalitetne laboratorijske a ujedno i prijenosne uređaje. Tvrtka Horiba je LAQUAtwin kompaktnim uređajima za kontrolu kvalitete voder, uključuje 60 godina vlastitog iskustva u proizvodnji analizatora i tehnologiju proizvodnje gdje kao rezultat imamo prijenosni uređaj jednostavnog dizajna i visoke kvalitete. Odaberite između sedam parametara kvalitete vode, kao što su pH, vodljivosti, raznih iona (Na +, K +, NO3-, Ca 2+) i saliniteta koji odgovaraju Vašim potrebama. Uzmite LAQUAtwin s vama gdje god i kad god želite. To je Vaš  "laboratorij-u-polju." • Točno očitanje iz samo jedne kapi, u nekoliko sekundi. Nadalje, odaberite mjerne metode, ovisno o situaciji i uzorku (kapi, uronjenosti, kašasti...

WEATHERHUB – sustav za pametnu kuću

WEATHERHUB – sustav za pametnu kuću

Daljinsko nadgledanje unutarnje i vanjske klime u bilo koje vrijeme s bilo kojeg mjesta. Transformirajte svoj smartphone uređaj u pokretni klimatski centar! Dobar osjećaj u vezi Vašeg doma Da li je zrak presuh u dječjoj sobi? Da li je vani toliko zahladilo da bi biljke trebalo prenijeti u zatvoreni prostor? Da li je temperatura akvarija pogodna za ribice? WeatherHub Vam omogućuje informiranost bez obzira na to gdje se nalazite. Kako funkcionira WeatherHub?Odaberite željenu poziciju za mjerenje klimatskih uvijeta i položite WeatherHub odašiljače: na terasi, u skladištu, u stakleniku, u dječjim sobama, u akvariju ili u podrumu. Pojedinačni odašiljači će podatke bežično slati direktno na server. Slanje podataka odvija se preko centralne jedinice (engl. Gateway) spojene na internet. Sada su sve izmjerene vrijednosti dostupne na Vašem smartphone uređaju. Kratka instalacija u samo 3 korakaPreuzmite besplatnu WeatherHub aplikaciju na Vaš smartphone uređaj i spojite mrežne...

Higijenski zahtjevi za proizvodnju pčelinjih proizvoda

Higijenski zahtjevi za proizvodnju pčelinjih proizvoda

I u proizvodnji pčelinjih proizvoda javljaju se čimbenici rizika, koji mogu biti mikrobiološki, kemijski i fizikalni. Skoro posvuda se mogu pojaviti i unakrsni onečišćivači meda i pčelinjih prinosa (namirnica). Onečišćenje može biti fizikalno, kemijsko, biološko. Pčelinji proizvodi mogu se onečistiti u postupku punjenja u odgovarajuću ambalažu za skladištenje ili prodaju. HIGIJENSKI ZAHTJEVI ZA PROIZVODNJU PČELINJIH PROIZVODA I u proizvodnji pčelinjih proizvoda javljaju se čimbenici rizika, koji mogu biti mikrobiološki, kemijski i fizikalni. Skoro posvuda se mogu pojaviti i unakrsni onečišćivači meda i pčelinjih prinosa (namirnica). Onečišćenje može biti fizikalno, kemijsko, biološko. Pčelinji proizvodi mogu se onečistiti u postupku punjenja u odgovarajuću ambalažu za skladištenje ili prodaju. Do fizikalnog rizika može doći zbog neodgovarajućih pomoćnih sredstava(primjerice opreme) i neodgovarajuće ambalaže. Do kemijskog onečišćenja može doći zbog uporabe...

Projekt “Zdravo tlo-zdrava biljka-zdrav čovjek”

Projekt “Zdravo tlo-zdrava biljka-zdrav čovjek”

Virovitičko-podravska županija uz sufinanciranje jedinice lokalne samouprave Grada Virovitice i trgovačkog društva Agrokontrola d.o.o. iz Zagreba, provodi Projekt naziva “Zdravo tlo-zdrava biljka-zdrav čovjek”.Naznačenim projektom planira se izvršiti kemijska analiza poljoprivrednog zemljišta, koje prvenstveno služi za poljoprivrednu proizvodnu kako bi se mogla provoditi stručna kontrola plodnosti zemljišta, kojom bi se kontrolom uspješno povećala stabilnost prinosa i kvalitete poljoprivrednih proizvoda. U užem smislu analiza tla je skup više različitih kemijskih postupaka kojima se utvrđuje, kako povećati razinu hranjivih elemenata poljoprivrednog zemljišta, kako bi se povećala kvaliteta samog zemljišta kao i poljoprivrednog proizvoda. Ponudu naših proizvoda za analizu tla možete vidjeti OVDJE. Krajnji cilj projekta je dostupnost kontrole plodnosti tla kao i davanje stručnih preporuka za učinkovitijom gnojidbom poljoprivrednog zemljišta radi poboljšanja uzgajanja određenih...

PinovaDoc aplikacija i Pinova Meteo stanica mogu biti Vaši preko Programa za ruralni razvoj

PinovaDoc aplikacija i Pinova Meteo stanica mogu biti Vaši preko Programa za ruralni razvoj

U današnja krizna vremena vrlo je teško odlučiti se na bilo kakvu investiciju tako da je svako sufinanciranje i više nego dobrodošlo. Stoga Vam skrećemo pažnju na Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Mjeru 4 – ulaganje u fizičku imovinu, koja bi trebala biti raspisana do kraja ove godine, a preko koje možete sufinancirati i naše proizvode, Pinova Meteo agrometeorološku stanicu i PinovaDoc Internet aplikaciju za evidentiranje i kontrolu poljoprivredne proizvodnje. Svaki poljoprivredni proizvođač je svjestan važnosti praćenja klimatskih uvjeta u nasadu. Točna mjerenja (mikro)klimatskih parametara uvelike pomaže u tempiranju određenih agrotehničkih mjera čiji su rezultati najbolji ako se obave u idealnim vremenskim rokovima i uvjetima. To nikada nije bilo evidentnije od ove godine gdje smo svjedočili prevrtljivom i neobičnom vremenu. Pinova Meteo stanica je u mogućnosti pružiti Vam besprimjernu funkcionalnost, kvalitetu i...

Vlaga u drvetu

Vlaga u drvetu

Ako uvažavamo činjenicu da postotak vlage u drvetu igra izuzetno veliku ulogu na ogrjevnu vrijednost drveta, tada se moramo zapitati kakvo drvo za ogrijev koristimo. Svježe drvo sadrži čak i do 50% vode u svojoj težini pa je prema  tome i njegova ogrjevna vrijednost vrlo mala. Tek nakon jedne do dvije godine skladištenja,  ogrjevno drvo postiže potrebnu suhoću, ovisno o vrsti drveta.  Procjenjuje se da je iz cjepanice prosječne veličine s početnim sadržajem vlage od otprilike 50% potrebno prije upotrebe izvući 475 ml vode, odnosno, gotovo pola litre. Za grijanje se u našim prostorima najčešće koristi drvo bukve, graba, javora, hrasta, jasena i breze. Poznato je da bukovo drvo proizvodi jaki žar, te zbog toga ujednačeno i dugotrajno emitira toplinu, te uz atraktivni plamen gori gotovo bez iskri, što je pogodno za sve vrste kalijevih peći a posebno one sa staklenim otvorom. Kako je drvo prirodni materijal, podložno je prirodnom procesu raspadanju, stoga je potrebno u što...

Upotreba refraktometra u proizvodnji meda

Upotreba refraktometra u proizvodnji meda

Refraktometri, optički uređaji koji rade na principu mjerenja indeksa loma svjetlosti, mjere postotak suhe tvari u uzorku. Najčešće se koriste u voćarstvu za određivanje zrelosti ploda, a u proizvodnji vina, meda i sokova za određivanje kvalitete proizvoda. Da bi ispravno mogli rukovati instrumentom, potrebno je razumjeti kako radi. Svaki refraktometar sadrži prizmu na koju se stavlja uzorak. Prolaskom kroz različite tvari, svjetlost mijenja smjer pa se pomoću izmjerenog kuta upadne i reflektirane svjetlosti može odrediti indeks loma. Također, svjetlost putuje različitom brzinom kroz različite tvari. Usporedbom brzine prolaska svjetlosti kroz vakuum i kroz tvar koja se analizira dobiva se indeks loma. U proizvodnji meda refraktometar se koristi za određivanje količine vode u proizvodu. Što je vode manje, proizvod je kvalitetniji i sposobnost čuvanja je duža. Optimalna razina vlage u medu je 16-18.5%. Viša razina vlage pogoduje fermentaciji, a niža kristalizaciji meda.  Svjetlost...

Rezidba voćaka

Rezidba voćaka

Kako se bliži sezona rezidbe voćaka podsjećamo Vas da i ove godine imamo u ponudi profesionalne voćarske škare poznatog talijanskog proizvođača Castellari. Rezidba voćaka spada u niz pomotehničkih operacija, koje u voćnjacima radimo cijele godine, dakle od faze mirovanja voćaka i tijekom cijele vegetacijske dobi. Rezidba voćaka spada u niz pomotehničkih operacija, koje u voćnjacima radimo cijele godine, dakle od faze mirovanja voćaka i tijekom cijele vegetacijske dobi. Baš zbog toga je za uspješno provođenje pomotehničkih operacija u voćnjacima potrebno relativno složeno kompleksno znanje fiziologije voćaka, a kad voćar to savlada rezidba ili pomotehnika postaje sasvim jednostavna operacija koja umjesto noćne more daje velike užitke, a naročito rezultat u stalnoj i velikoj rodnosti voćaka. (Franc Kotar, univ. dipl. ing. kmet.) Razni modeli oblikovani baš prema potrebi i zahtjevima iskusnih voćara omogućit će vam lako rukovanje, brzu i...

HACCP standard – što je to i zašto mi treba

HACCP standard – što je to i zašto mi treba

(Hazard Analysis and Critical Control Points ) je integrirani sustav sigurnosti u proizvodnji i prometu hrane koji omogućava kontinuirano nadgledanje cjelokupnog lanca proizvodnje hrane od "njive do stola" pri čemu se sam sustav zasniva na prevenciji neželjenih rizika, a temelji se na sedam načela kojima se osigurava  ispravna hrana u svim segmentima proizvodnje i prerade. Uspješna primjena HACCP sustava zahtjeva punu predanost i uključenost  svih zaposlenih. Također zahtijeva multidisciplinaran pristup koji treba uključivati, gdje je moguće, stručnjake iz agronomije, veterine, proizvodnje, mikrobiologije, medicine, javnog zdravstva, prehrambene tehnologije, okoliša, kemije i inženjerstva.Primjena HACCP sustava kompatibilna je sustavima upravljanja kvalitetom, kao što su sustavi serije ISO 9000. Načela na kojima se temelji  HACCP Provedi analizu opasnosti Odredi kritične kontrolne točke (CCP) Utvrdi kritične limite Uspostavi sustav monitoringa CCP Odredi...