BLOG

Što je ORP (Oksidacijsko Redukcijski Potencijal) i zbog čega je važan.

Što je ORP (Oksidacijsko Redukcijski Potencijal) i zbog čega je važan.

ORP je izraz koji se često koristi u obradi vode i prehrambenoj industriji. ORP označava oksidacijsko-redukcijski potencijal, tj. to je mjera čistoće vode i njezine sposobnosti da razgrađuje kontaminante.Raspon vrijednosti ORP-a je od -2000 do +2000, a mjerna jedinica je milivolt (mV). Budući da je ozon oksidant, zanimaju nas samo pozitivne razine ORP-a (iznad 0 mV). ORP senzori mjere otopljeni kisik. Više zagađivača u vodi rezultira manjom količinom otopljenog kisika jer organski spojevi...

Optimalna pravila prženja

Optimalna pravila prženja

Želite li sačuvati kvalitetu pržene hrane i smanjiti troškove? Ovih 12 jednostavnih koraka pomoći će vam da zadovoljite svoje klijente i osigurate uspjeh! 1. DOBRO ZAGRIJTE FRITEZU, IZABERITE ISPRAVNU TEMPERATURU, OVISNO O HRANI KOJU PRIPREMATE, ZA KONTROLU TEMPERATURE MOŽETE KORISTITI VITO OIL TESTER ILI FOM 330 2. KORISTITE SUHU HRANU I POKUŠAJTE SKINUTI MRVICE PRIJE PRŽENJA 3. IZBJEGAVAJTE SOLITI HRANU PRIJE PRŽENJA 4. REDOVNO ODRŽAVAJTE RAZINU ULJA IZMEĐU MIN/MAX OZNAKA 5. ZA NAJBOLJE...

Mjerenje pH i vodljivosti (EC) kod ispitivanja slojeva akrilnih boja i papirnate podloge te pripreme vodenih otopina za čišćenje

Mjerenje pH i vodljivosti (EC) kod ispitivanja slojeva akrilnih boja i papirnate podloge te pripreme vodenih otopina za čišćenje

Razvijen je novi sustav čišćenja slojeva akrilnih boja na papiru. To su izotonične vodene otopine za čišćenje čiji pH i konduktivnost odgovaraju vrijednostima pH i konduktivnosti slojeva akrilnih boja i papirnatih podloga. Akrilna boja je brzo sušeća boja napravljena od pigmenta suspendiranog u akrilnoj polimernoj emulziji. Sastav se razlikuje od marke do marke, pa čak i od pigmenta do pigmenta. Tipični sastojci mokrih akrilnih emulzija su: voda (oko 65%...

Mjerenje pH za određivanje svježine mesnih proizvoda

Mjerenje pH za određivanje svježine mesnih proizvoda

Svježe meso mora imati pH vrijednost u rasponu od 5,5 do 6,2. Tijekom privremenog skladištenja, posebno kada nije sačuvano, svježe meso će promineiti boju i imati pH vrijednost ispod 5.3. PH mjerač LAQUAtwin koristi se za mjerenje svježine mesa prije nego što se prodaje potrošačima. Ovo je jednostavna, brza metoda provjeravanja koja se koristi kako bi se osiguralo poštivanje standardi kvalitete. NAČIN MIJERENJA Mali uzorak mesa odrežete i sameljete. Ovo je kako bi se osiguralo ukupno...

BLOG

PinovaDoc – Menadžment za poljoprivrednike

PinovaDoc – Menadžment za poljoprivrednike

Još jedno  u nizu inovativnih riješenja naše partner tvrtke, Pinova d.o.o. ,  aplikacija koja će modernom farmeru olakšati život. PinovaDoc je Internet aplikacija za kompletno vođenje i nadzor poljoprivredne proizvodnje. Napravljena je s idejom da se poljoprivrednim proizvođačima olakša vođenje ukupne evidencije o nasadima ili usjevima koje proizvođač uzgaja na svojim parcelama ovisno o vrsti (voćarstvo, ratarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo, povrtlarstvo) i modelu (konvencionalna, integrirana, ekološka) proizvodnje koju ima te da u svakom trenutku ima uvid u vlastito poslovanje i proizvodnju. http://pinova-doc.com/hr_HR/

Suradnja Metro Cash & Carry Hrvatska i Agrologistika

Suradnja Metro Cash & Carry Hrvatska i Agrologistika

Poštovani posjetitelji naših stranica, želimo vas informirati da Već duži niz godina dio našeg asortimana (HACCP termometri) možete nabaviti u Metro Cash & Carry  centrima diljem Hrvatske. Popis Metro Cash & Carry centara u Hrvatskoj: OsijekKneza Trpimira 2831 000  OsijekPorečMate Vlašića 4252440  PorečPulaIndustrijska 2e52100  PulaRijekaMavrinci 16b51 218  RijekaSplitIvana Pavla II. 3 21 212  SplitVaraždinGospodarska 3542 000  VaraždinZadarMurvica IK 223 000  ZadarZagreb - JankomirJankomir 3110 090  ZagrebZagreb - SesveteSlavonska av. 7110 000  Zagreb

Klimalogg PRO – Često Postavljana Pitanja (ČPP)

Klimalogg PRO – Često Postavljana Pitanja (ČPP)

Poštovani korisnici KlimaLogg PRO sustava za kontrolu temperature. Ovdje možete pronači odgovore na nekoliko osnovnih pitanja koja postavljaju korisnici sustava. ​ 1. Kako isprintati podatke iz KlimaLogg PRO programa? Podatke nije moguće isprintati izravno iz programa KlimaLogg PRO. Moguće su dvije varijante. 1. Prebaciti podatke u neki tablični kalkultor npr. MS Excel i onda isprintati te podatke 2. Napraviti screenshot podata u grafičkom prikazu i zalijepiti te podatke u program za obradu teksta npr. MS Word i onda ih isprintati. 2. Kako prebaciti podatke u MS Excel ili neki drugi tablični kalkulator? U izborniku Logger odaberemo opciju Export Data To Text File Odaberemo željeni vremenski period (Specific Period) Postavimo početni i završni datum Odaberemo lokaciju i naziv datoteke u koju želimo prebaciti podatke. Npr. odaberemo da podatke spremimo na radnu površinu (Desktop) u datoteku Temperature.csv. VAŽNO!!! Naziv datoteke mora imati nastavak ili extenziju .CSV. Nakon što...

Stupnjevi mehaničke zaštite – IP

Stupnjevi mehaničke zaštite – IP

Stupanj IP-zaštite označava se dvoznamenkastim brojem (npr. IP 65), gdje prva znamenka određuje stupanj zaštite od krutih mehaničkih tijela, prašine, odnosno od dodira osoba s opasnim dijelovima (dijelovi u vrtnji ili dijelovi pod naponom), dok druga određuje stupanj zaštite od štetnog djelovanja vode i/ili tekućine. Prvi brojZaštita od objekta veličine 0Bez zaštite1Zaštita od krutih tvari promjera većih od 50 mm2Zaštita od krutih tvari promjera većih od 12 mm3Zaštita od krutih tvari promjera većih od 2,5 mm4Zaštita od krutih tvari promjera većih od 1 mm5Zaštita od prašine6Potpuna zaštita od prašine Drugi brojZaštita od objekta veličine 0Bez zaštite1Zaštita od okomitog kapanja vode2Zaštita od kapanja vode do 15°3Zaštita od kapanja vode do 60°4Zaštita od kapanja vode pod bilo kojim kutem5Zaštita od vodenog mlaza pod bilo kojim kutom6Zaštita od jakog vodenog mlaza i nevremena7Zaštita kod uranjanja i držanja pod vodom - ograničeno8Zaštita kod...

Žetva pšenice

Žetva pšenice

Žetva pšenice može biti jednofazna, dvofazna i višefazna. Jednofazna žetva izvodi se kombajnima. Jednofazna žetva počinje još u voštanoj zrelosti s vlagom zrna 35-30% i organizira se tako da se završi za 5-8 dana. Pri jednofaznoj žetvi gubici zrna su najmanji. Dvofazna žetva sastoji se od kosidbe pšenice na 20-30 cm visine. Ona se tako ostavi osušiti u otkosima, a zatim se vrši kombajnom. Dvofazna žetva ima niz prednosti nad jednofaznom kosidbom, jer omogućuje pravovremenu žetvu i ostvarivanje većeg prinosa. Voda se nalazi u granicama 10-14%, dok je iznad 15% sadržaj vode nepovoljan, jer se zrna teško čuvaju. Mast u zrnu nalazi se od 1,5-2% i to najvećim dijelom u klici. Pri složenoj meljavi klica se odvaja, pa se brašno može duže čuvati da se ne pokvari. Celuloza se nalazi u omotaču ploda i sjemena s udjelom oko 2-3%. Sadržaj celuloze je veći kod pšenice koja je uzgajana u vlažnijim krajevima od onih u suvljim, zatim veći je kod sitnozrnih nego kod krupnozrnih...

Rad sa refraktometrom

Rad sa refraktometrom

Refraktometar je optička sprava, koja pokazuje postotak suhe tvari u nekom proizvodu. Više o radu sa refraktometrom možete pročitati u nastavku. Računskim putem ili pomoću tablice možemo izraziti sadržaj šećera. Noviji tipovi refraktometra direktno pokazuju Oe° na skali od 0 do 170 Oe°. primjer: Na refraktometru smo očitali 90 Oe, iz tablice možemo pročitati da to odgovara 21,0 % šećera.  primjer:  Ako nemamo tablice, do približno točnog rezultata možemo doći računskim putem pomoću sljedeće formule: 90 Oe° x 0,266 = 23,94 - 3 = 20,94 % šećera. primjer: Stariji tipovi refraktometra pokazuju na skali postotak suhe tvari. U tom slućaju postupit ćemo ovako: postotak suhe tvari, očitane na refraktometru, pomnožit ćemo s brojem 4,25 da dobijemo Oechslova stupnjeve (Oe°), a u tablici onda pročitamo stvarni sadržaj šećera. Na skali refraktometra očitali smo 20% suhe tvari, dakle 20 x 4,25 = 85 Oe°, što prema tablici odgovara 19,60 % šećera, ili bez upotrebe tablica, ra?unskim putem: 85 Oe° x...

ISO 13485 norma

ISO 13485 norma

ISO 13485 je norma koju je 2003. g. predstavila Međunarodna organizacija za normizaciju (ISO) i koja predstavlja niz zahtjeva potrebnih za sustav održavanja kvalitete proizvodnje medicinskih proizvoda. Ova norma je zamijenila norme EN 46001, EN 46002 (iz 1997. g.), verziju norme ISO 13485 iz 1996. g. i normu ISO 13488 (1996. g.). Iako je prvenstveno zamišljena kao norma koja odgovara sustavima kvalitete korištenima u medicinskoj industriji, tvrtka ili organizacija koja koristi normu ISO 13485 ne mora nužno proizvoditi medicinske proizvode kako bi dobila certifikat o korištenju te norme, za razliku od npr. norme ISO/TS 16949 (automobilska industrija), koa omogućuje zahtjev za certifikacijom jedino tvrtkama koje sudjeluju na natječajima koje objavljuje International Automotive Task Force. ISO 13485 je zaseban dokument, no usklađen je s normom ISO 9001. Osnovna je razlika u pristupu stalnom poboljšanju uvjeta; ISO 9001 zahtijeva da se uvjeti sustava kvalitete neprestano...

Data loggeri za nadzor temperature u ljekarnama

Data loggeri za nadzor temperature u ljekarnama

Tvrtka Agrologistika d.o.o. iz Čakovca razvila je sustav za nadzor temperature u hladnjacima, rashladnim komorama i sl. Sustav se sastoji od centralne jedinice (data loggera) Klimalogg PRO i senzora temperature, koji bežično šalju podatke na centralnu jedinicu, do 100m udaljenosti. KARAKTERISTIKE SUSTAVA Mjerenje temperature i memoriranje izmjerenih vrijednosti. Memorija za 50.000 izmjerenih podataka Mogučnost odabira vremenskog intervala uzimanja uzoraka (1,5,10,15,30 minuta ili 1,2,3,6 sati) Slanje podataka sa KlimaloggPRO data loggera direktno na osobno računalo preko USB prijemnika Memoriranje podataka sa datumom i vremenom uzimanja uzorka, na data loggeru i osobnom računalu Na jedan KlimaloggPRO data logger može se spojiti do 8 bežićnih senzora  Zvučni alarm na samome uređaju Klimalogg PRO data logger Bežični senzor temperature na kablu za Klimalogg PRO KlimaloggProMailer software  Slanje dnevnih i mjesečnih izvještaja o temperaturi na željene e-mail adrese Slanje e-mail i...

Mjerenje pH u tlu

Mjerenje pH u tlu

Mjerenje pH u tlu od velike je važnosti za mnoge kulture. pH je mjera aktivnosti vodikovih iona (H+) u otopini tla. Ako je koncentracija H+ visoka velimo da je medij kiseli. Ako je H+ nizak, velimo da je medij lužnati. Vrijednost pH večine tala kreće se u rasponu 4-10 pH (kada se mjeri u vodi). U praksi, tlo je nutralno kada je pH u rasponu 6-8, ovisno o zahtjevima biljaka. Kiselo je kada je ispod 6,0 pH i lužnato kada je iznad 8,0 pH. MJERENJE pH U TLU: 1. Pripremite uzorke tla. Ukoliko se radi o većim površinama, uzmite više uzoraka, sa homogenog područja od cca. 1.000m2. Ako se radi o malim površinama, također se preporuča da uzmete minimalno dva uzorka. Što je više uzoraka, mjerenje je preciznije. Ne uzimajte uzorke sa područja na kojima se vide očiti poremećaji. Količina uzorka: Uvijek koristite istu količinu tla za uzorak (npr. uvijek koristite iste veličine vrečica). Mjesto za uzorak: a) Općenito - uzmite gornjih 5 cm za uzorak b) Jednogodišnje kulture - uzmite...

Mjerenje pH u mesu

Mjerenje pH u mesu

Mjerenje pH vrijednosti vrlo je važno za održavanje kvalitete mesa. Promjene pH vrijednosti koje se događaju u truplu tijekom prvih 24 vrlo su bitne za kvalitetu konačnog mesa ili mesnih proizvoda. Promjene pH vrijednosti koje se događaju u truplu tijekom prvih 24 vrlo su bitne za kvalitetu konačnog mesa ili mesnih proizvoda. Do denaturacije proteina dolazi ako pH padne na prenisku razinu. Odnosno ako je pH niski nakon klanja kada je truplo još relativno toplo. To će rezultirati mesom koje ima slabu mogućnost zadržavanje vode, a u ekstremnim slučajevima i dovesti do toga da meso postane PSE (Pale - Soft - Exudative) odnosno neprivlačno kupcima. pH se mjeri elektrokemijske koristeći ili staklene ili čvrste (IS-FET) elektrode. Međutim, metode bazirane na elektrokemijskim procesima su spore za korištenje i ne nude dobru preciznost na nehomogeniziranom mesu.  POSTUPAK MJERENJA PH U MESU: 1. Kalibrirajte pH metar pomoću pH4 i pH7 standardiziranih...

AGC Map-Pak analizator plinova za prehrambenu industriju

AGC Map-Pak analizator plinova za prehrambenu industriju

Točna i precizna analiza plinova prilikom pakiranja hrane. Dizajniran posebno za prehrambenu industriju, MAP-Pak analizator mjeri sadržaj plinova prilikom pakriranja hrane. AGC Instruments nudi niz ručnih analizatora za uporabu u modificiranoj atmosferi pakiranje (Modified Atmosphere Packaging -MAP) ili industriji za ambalažu u kontroliranoj atmosferi ( Controlled Atmosphere Packaging Industry - CAPI) koji odgovaraju različitim zahtjevima u pakiranju hrane i prehrambenoj industriji. Bilo da je potrebno za mjerenje kisika (O2), ugljičnig dioksida (CO2) ili mješavinu oba, AGC Instruments nudi kvalitetan analizator na koji se možete osloniti da će osigurati točna i dosljedna mjerenja. Uređaji za MAP (Modified Atmosphere Packaging) kontrolu kvalitete  koju nude AGC instrumenti su savršeno pogodni za razne namirnice, kao što su - meso, perad, plodovi mora, sir, voće, povrće, grickalice, i još mnogo toga. MAP-Pak je...

Blagoslovljen Božić i uspješnu Novu godinu.

Blagoslovljen Božić i uspješnu Novu godinu.

Svim našim poslovnim partnerima Agrologistika zahvaljuje  na suradnji i želi blagoslovljen Božić i uspješnu Novu godinu.To all our business partners Agrologistika wish Merry Christmas and Happy New Year.

Zimska rezidba voćaka

Zimska rezidba voćaka

Rezidba je osnovni pomotehnički zahvat. Voćke u intenzivnim nasadima je potrebno orezivati iz više razloga. Prvi razlog za redovitu rezidbu je postizanje pravilnog omjera između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova kako bi se uspostavila ravnoteža između rasta i rodnosti. Osim toga, regulira se ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dijela. One voćke koje se redovito orezuju bolje rode i tvore dovoljno rodnih pupova iz kojih će se sljedeće vegetacijske sezone razviti cvjetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvijetljenu krošnju što povoljno utječe na kakvoću plodova i zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasjenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke sklonije bolestima. Orezane krošnje se zbog obilja svjetla i prozračnosti brže suše i rjeđe dolazi do infekcija. Osim toga, rezidba daje i estetsku notu krajoliku koji izgleda urednije i dotjeranije. U slučaju neredovite rezidbe, postupno dolazi do premještanja rasta i rodnosti u vrhove i...