BLOG
Akrilamid – kancerogena tvar u prženoj hrani
Akrilamid je štetna tvar koja nastaje u procesima pripreme pržene hrane i povećava rizik oboljenja od raka. Na temelju novih spoznaja donesena je Uredba Komisije (EU) o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani čiji je cilj osigurati visok stupanj zaštite potrošaća s obzirom na sigurnost hrane. EFSA-in Znanstveni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu (CONTAM) izradio je Znanstveno...
Mjerenje nitrata u tlu za određivanje biljkama dostupnog dušika
Koncentracija nitrata u tlu je dobar indikator biljkama dostupnog dušika. Potrebna koncentracija nitratnog dušika (NO3-N) u tlu varira s obzirom na usjev, no općenito je poželjan raspon 10–50 mg/kg. Testiranje tla učinkovito je tijekom godina korišteno u određivanju dostupnosti hranjivih tvari za biljke. Dušik je jedan od tih esencijalnih hranjivih tvari, koji se pretvara u aminokiseline i zatim se koristi u proizvodnji potrebnih enzima i strukturnih dijelova biljke. Mjerač LAQUA dvostrukog...
Mjerenje pH u biljnim tkivima
Optimalna pH vrijednost od 6.4 u biljnim tkivima će potaknuti zdravi rast te spriječiti insekte i bolesti. Da bi se izmjerila pH vrijednost potrebno je istisnuti biljni sok zrelog lišća prešom za češnjak i staviti na senzor LAQUAtwin pH mjerača. Često je potrebno izmjeriti pH biljnog tkiva kako bi se utvrdilo biljno zdravlje. Kod pH vrijednosti iznad 6,4 biljke mogu biti sklone napadima kukaca dok pri pH ispod 6,4 biljke mogu biti sklone određenim bolestima. Tako je optimalan i poželjno...
Određivanje koncentracije hranjivih tvari u otopinama tla i biljnim sokovima rajčice
Određivanje koncentracije hranjivih tvari u otopinama tla i biljnim sokovima rajčice Fertirigacija zahtijeva brze i precizne metode utvrđivanja koncentracije hranjivih tvari u otopinama tla i biljnim sokovima. Folegatti i dr. (2005.) pronalaze da koncentracije NO3-, K+ i Na+ u otopinama tla i biljnim sokovima rajčice određene LAQUAtwin džepnim mjeračem iona pokazuju dobre korelacije s koncentracijama dobivenim standardnim laboratorijskim metodama u otopinama tla i suhom lišću te...
BLOG
VAŽNOST UPOTREBE MINITITRATORA ZA ODREĐIVANJE UKUPNIH KISELINA U VINU
Kiseline se prirodno javljaju tijekom uzgoja grožđa kao dio procesa fermentacije. Vina pokazuju nižu razinu kiselina kada su sezone rasta toplije ili kada grožđe dolazi iz toplijih krajeva. U pravoj količini , kiseline su poželjna osobina i svakom vinu daju karakter. Tri dominantne kiseline u vinu su vinska , jabučna i limunska, a sve se nalaze u grožđu. Vinska kiselina je glavna kiselina u grožđu i komponenta je koja daje svježi okus i skladno starenje vina. Jedan dio vinskih kiselina dolazi od jabučne kiseline koja doprinosi voćnom okusu, a mala količina dolazi od limunske kiseline. Vino također u tragovima sadrži i druge kiseine. Najnepoželjnija kiselina u vinu je octena kiselina , koja kada je prisutna više od nominalnog iznosa , daje vinu kiselkast ili octen okus. Ukupne kiseline u vinu koje još zovemo titracijska kiselost je zbroj fiksnih i hlapljivih kiselina. U SAD –u ukupna kiselost obično se izražava u smislu vinske kiseline, iako se mjere i druge kiseline....
Kako održati zdrastveno ispravnu vodu u bazenima uz pomoć kontrole pH, ORP i temperature
Bazeni i lječilišta zahtijevaju kontinuirani sanitarni nadzor kako bi se spriječio razvoj algi i uništile štetne bakterije. Za dezinfekciju bazena se najčešće koristi klor. Klor je jak oksidant , ali i drugi oksidansi, kao što su brom i jod također se koriste za dezinfekciju bazena. Ovisno o razini pH, klor će biti prisutan kao hipokloritna kiselina (HOCl), koji je najučinkovitiji oblik za sanitizaciju, ili kao manje djelotvorni hipoklorit ion (OCL). Klor će biti prisutan u većim koncentracijama kao hipokloritne kiseline ispod pH 7,6. Klor se može kombinirati s drugim molekulama koje se nalaze u vodi; kada se kombinira s amonijakom, kloramini se formiraju, koji su praktički neučinkoviti za dezinfekciju i odgovoran je za proizvodnju poznatog i neugodnog "klor" mirisa. Budući da je prisustvo klora u bilo kojem obliku ovisan o pH, pH bi trebao biti uravnoteženi na odgovarajućoj razini kako bi se povećala učinkovitost sanitacije i osigurala udobnost plivača. Idealna razina pH je...
WeatherHub Observer platforma – idealno rješenje za ljekarne, laboratorije i druge profesionalne korisnike.
Praćenje i dokumentiranje temperature i vlažnosti preko internetskog preglednika. WeatherHub Observer platforma dostupna je putem www.wh-observer.de i omogućuje profesionalno praćenje vrijednosti temperature i vlažnosti na računalu ili prijenosnom računalu. Po želji možete aktivirati potpunu automatsku dokumentaciju podataka. • Jednostavna instalacija i rad • Prikaz snimljenih podataka kao jasan dijagram podesivo na fiksne vremenske raspone - dan, tjedan ili mjesec • Dostupnost podataka na poslužitelju za min. 90 dana • Izvoz podataka kao PDF (grafički) ili kao CSV datoteka (tekstualna datoteka) • Mogućnost automatizacije monitoringa i izvoz podataka putem e-maila • WeatherHub Observer platforma je besplatna i ne zahtijeva nikakve dodatne troškove ili naknadu za pretplatu. Troškovi će nastati samo za željeni hardver i, ako je potrebno, za internetsku vezu • Potpuno pregledan i stoga gotovo neovisan o platformi koji se mogu koristiti putem sustava Windows, Apple i Linux-PC ili putem...
Twist Grain profesionalni vlagomjer za kavu
Profesionalni vlagomjer za kavu, MADE IN EU, 3 godine garancije. Standardno, Twist Grain dolazi sa 28 tvornički preddefiniranih skala za žitarice. Među tim skalama su i skale za: • Svježu kavu Arabicu (8,0% - 30,0%) • Svježu kavu Robustu (8,0% - 30,0%) Umjesto standardnih skala moguće je tvornički dodati još i sljedeće skale za kavu: • Pržena kava Arabica (2,0% - 9,0%) • Pržena kava Robusta (2,0% - 9,0%) • Kava Arabica fino mljevena (1,5% - 9,5%) • Kava Arabica grubo mljevena (1,5% - 10,5%) • Kava Robusta fino mljevena (2,5% - 8,5%) • Kava Robusta grubo mljevena (2,0% - 11,5%) • Ostaci kave (8,0% - 43,0%) • Kakao (6,0% - 20,0%) Tako da je moguće imati 10 skala povezanih uz kavu i slične proizvode. Tehničke karakteristike:Težina: 500 gDimenzije: 16.5 cm x 7.0 cm x 7.5 cmDisplej: LED LCD sa pozadinskim osvijetljenjemNapajanje:4...
Zašto je potrebno kontrolirati kvalitetu ulja prilikom prženja?
Tijekom prženja, masti i ulja izloženi su kisiku i vlazi na visokim temperaturama (više od 160°C) tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Za posljedicu imamo niz kemijskih reakcija. Te reakcije proizvode različite štetne spojeve i istovremeno mijenjaju organoleptičke karakteristike masti i ulja (miris, boju i okus) kao i zdavstvene učinke ulja i masti. Među tim tvarima mogu se naći i polarni spojevi. Kontrola razine polarnih spojeva omogućava nam procjenu razine oksidacije ulja. Važnost kontrole polarnih spojeva naglašena je u Vodiču za Dobru Higijensku Praksu gdje se navodi da maksimalna dozvoljena količina ukupnih polarnih spojeva u ulju za duboko prženje mora biti manja od 24%. Oleotest je kolorimetrijska analiza koja omogućuje određivanje ukupnih polarnih spojeva u mastima prženja za manje od 2 minute. To je izvediv i siguran način za kontrolu kvalitete masti za prženje bez potrebe za skupom opremom i instrumentima. Oleotest je prikladan za najčešće korištena ulja...
Koji je pravi sadržaj vlage za vaše bale sijena i zbog čega je to važno.
Kao što svaki iskusni proizvođač sijena zna, sadržaj vlage sijena mora biti strogo kontroliran u svakom trenutku. S premalom vlagom sijeno postaje krhko, gubi nutritivnu vrijednost i postaje neukusno za stoku. S prevelikom vlagom, ne samo da se sijeno može pokvariti, balirano sijeno može doživjeti toplinsku ekspanziju u skladištu dovoljno ozbiljnu da prouzroči požar, stvarajući ozbiljnu opasnost. Zbog toga je provjeravanje sadržaja vlage u sijenu , pomoću sonde a prije početka baliranja, vrlo važno. Imajući to na umu, glavno pitanje je: "Koji je pravi sadržaj vlage u sijenu?" Koliko suho mora biti sijeno prije baliranja? Odgovor na ovo pitanje varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu krmne smjese koju koristite za sijeno i način na koji ste ga balirali. MALE KVADRATNE BALE Od različitih vrsta bala sijena male kvadratne bale imaju najveću toleranciju na vlagu. Prema nekim istraživanjima, male kvadratne bale...
Termometar za kuhanje i pečenje
Moderno kulinarstvo sve više koristi nove tehnike pripreme namirnica na nižim temperaturama da bi se sačuvali izvorni okusi, a struktura postala mekana. Termometar će nam pomoći u uspješnom kuhanju jela. Termometri bi trebali biti nezaobilazan alat u kuhinji, ne radi pomodnosti kuharskog zanesenjaka, nego stoga što je termometar pouzdan špijun koji otkriva je li hrana gotova, a sve prema konačnom cilju da kuhamo zdravo, bez opasnosti od bakterija i, zaključno, ukusno.Trendovi modernog kuharstva i gastronomije sve više koriste nove (moderne) tehnike pripreme namirnica, gdje se hrana priprema na nižim temperaturama kako bi se maksimalno sačuvali okusi izvorne namirnice, ali i da bi sama struktura bila iznimno mekana – kao da se topi u ustima. Bimetalni termometar 0-300°C za kontrolu ulja prilikom prženja: Upravo je u pogađanju “idealne” temperature razlika između finog i izvrsnog obroka. Zdravstveno gledano, prilikom primjene tih tehnika nužan nam je naš termo James Bond jer će nam on...
Upute kako koristiti analogni higrometar
U ovom tekstu Vam želimo dati informacije o tome kako koristiti i održavati analogni higrometar. OSNOVNE INFORMACIJE: Vlažnost - Higrometri se koriste za mjerenje relativne vlage (količine vlage u zraku). Pojam relativna vlažnost odnosi se na stupanj zasićenosti zraka vodenom parom. Npr. ako temperatura zraka pada kada sadržaj vodene pare ostaje isti, "relativna vlažnost zraka" raste, jer hladniji zrak apsorbira manje vodene pare. Zdrava klima u prostoriji - Dobro i komforno se osječati u prostoru u kojem boravimo, vrlo je ovisan o kvaliteti zraka u toj prostoriji. Ljudi oslobađaju puno vodene pare (vlage) u zrak (kroz disanje i znoj) prilikom svojih dnevnih aktivnosti. Ako postoji nedovoljna razmjena zraka, što je uobičajni problem kod novih dobro izoliranih kuća, zrak će postati previše vlažan. Pretjerana vlažnost zraka u prostoriji (> 65%) potiče stvaranje plijesni. Ali suvišna vlaga zrak također je loša za naše zdravlje i dobrobit u različitim aspektima....
Sljedivost u prehrambenom lancu
Sljedivost je sve ćešći pojam koji se spominje u okviru sigurnosti hrane i postaje neizostavan alat kojim se postiže brz i jednostavan pristup ključnim podacima u slučaju pojave nepravilnosti ili krize u prehrambenom lancu. Prema definiciji iz Zakona o hrani sljedivost je mogućnost ulaženja u trag hrani, hrani za životinje, životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane ili tvari koja je namijenjena ugrađivanju ili se očekuje da će biti ugrađena u hranu ili hranu za životinje, kroz sve faze proizvodnje, prerade i distribucije. Svaki subjekt u poslovanju s hranom dužan je osigurati točne informacije o podrijetlu, tj. dobavljaču svih sirovina koje koristi u svojoj proizvodnji, preradi ili distribuciji, te točne informacije o kupcu svojih proizvoda. Također, potrebno je da subjekt u poslovanju s hranom poprati sljedivošću sve parametre kvalitete koji dokazuju da su uvijeti tijekom proizvodnje, prerade i distribucije bili odgovarajući, te da je konačan proizvod zdravstveno...
Referentna lista kupaca sustava za nadzor temperature
Ovdje možete vidjeti referentnu listu kupaca koji su kupili neki od sustava za kontrolu tempereture u hladnjacima, škrinjama, komorama i sl. ADRIALAB D.O.OLJEKARNE JOHAAGRA D.O.O.LJEKARNE KOPRIVNICAAGRICO TRADE D.O.O.LJEKARNE LUKAČINANIK-ATIK D.O.OLJEKARNE PRIJATELJ ZDRAVLJAAROTOL D.O.O.LJEKARNE PRIMA PHARMEB.BRAUN ADRIA D.O.O.LJEKARNE SKUPNJAKBURE D.O.O.LJEKARNE ŠARUNIĆCARRIER KALTTECHNIK, GLAVNA PODRUŽNICA ZAGREBLJU LJEKARNE FILIPOVIĆCHARM ZDRAVSTVENA USTANOVALJUBICA MOLNARCO FRIGO TEHNIKA D.O.O.M SAN NEKRETNINE D.O.O.ČAKOVEČKI MLINOVI D.D.M SAN ULAGANJA D.O.O.DAR BLUE D.O.O.M.I. VAJDADJEČJA BOLNICA SREBRNJAKMANDIS PHARM PLUS D.O.O.DOM ZA STARIJE I NEMOĆNE OSOBE MAKSIMIRMANDIS-PHARM LJEKARNA ZAGREBDOM ZDRAVLJA ZAGREB ISTOKMARINA PUNAT D.O.O.FARMEX D.O.OMARKUSS D.O.O.FIDELTA D.O.O.MARUS-ATM D.O.OFRAGARIA D.O.O.MATING D.O.O.GASTRO LINE D.O.O.MEDILAB D.O.O.HEMARK D.O.O. MEDITEX, VLASNIK ROBERT ČRNJEVIĆHILTI CROATIA D.O.O.MEDOKA D.O.O.HKO D.O.O.MESNICE CEROVSKI VL. PETAR...
WEATHERHUB – nadzor doma i klime pomoću pametnog telefona
Mjerenje % suhe tvari u džemovima i marmeladama
Ovdje ćemo objasniti postupak mjerenja % suhe tvari u džemovima i marmeladama uz pomoć digitalnog refraktometra Milwaukee MA871 koji ima mjerno područje 0-85 %Brixa. 1. Upalite rafraktometar. Prizma i dio u koji se stavlja uzorak moraju biti potpuno suhi. 2. Koristeći plastičnu pipetu napunite dio za uzorak destiliranom ili deioniziranom vodom. Budite sigurni da je prizma kompletno prekrivena vodom. 3. Pritisnite tipku ZERO, ako se ne pojavljuje bilo kakva poruka sa greškom, vaš uređaj je kalibriran. 4. Nježno pokupite uzorak vode pomoću mekane krpe. Pazite da ne oštetite površinu prizme. Potpuno posušite površinu. 5. Stavite 20-50 grama džema/marmelade u plastičnu posudu i dobro promješajte, kako bi ste dobili ujednačenu masu. Pomoću zličice stavite uzorak mjerenja na prizmu. 6. Pritisnite tipku READ i na LCDu se prikazuju rezultati mjerenja. ODRŽAVANJE: Nakon mjerenja maknite uzorak sa prizme za mjerenje pomoću mekane krpice. Pomoću plastične pipete dobro isperite područje za...
Baždarenje, umjeravanje ili kalibriranje termometra
Baždarenje, umjeravanje ili kalibriranje termometra je jednostavan proces koji je poželjno s vremena na vrijeme provesti radi sigurnosti u točnost mjerenja. Proces je sam po sebi jednostavan i možete ga lako provesti sami u vlastitom aranžmanu. Kao i kod klasičnoga umjeravanja potrebna nam je neka referentna vrijednost za koju smo sigurni da je baš te vrijednost na koju umjeravamo instrument. Mi ćemo se vezati na ledište i vrelište vode kao referentne točke, pa će iz tog razloga biti opisane dvije metode. Metoda ledišta vode 1. Usku posudu napunite ledom pa zalijte hladnom vodom. 2. Promiješajte vodu i pustite da odstoji 3min. 3. Nakon 3min ponovno promiješajte i umetnite termometar na način da ne dodiruje stijenke posude. 4. Očitajte temperaturu - trebala bi iznsositi 0°C. Ako postoji odstupanje, zabilježite ga i podesite uređaj tako da pokazuje točnu temperaturu. Umjeravanje termometra metodom vrelišta vode 1. Zakipite vodu u prikladnoj posudi. 2. Kada voda počne ključati...