BLOG

Vlaga u drvetu

Vlaga u drvetu

Ako uvažavamo činjenicu da postotak vlage u drvetu igra izuzetno veliku ulogu na ogrjevnu vrijednost drveta, tada se moramo zapitati kakvo drvo za ogrijev koristimo. Svježe drvo sadrži čak i do 50% vode u svojoj težini pa je prema  tome i njegova ogrjevna vrijednost vrlo mala. Tek nakon jedne do dvije godine skladištenja,  ogrjevno drvo postiže potrebnu suhoću, ovisno o vrsti drveta.  Procjenjuje se da je iz cjepanice prosječne veličine s početnim sadržajem vlage od otprilike...

Upotreba refraktometra u proizvodnji meda

Upotreba refraktometra u proizvodnji meda

Refraktometri, optički uređaji koji rade na principu mjerenja indeksa loma svjetlosti, mjere postotak suhe tvari u uzorku. Najčešće se koriste u voćarstvu za određivanje zrelosti ploda, a u proizvodnji vina, meda i sokova za određivanje kvalitete proizvoda. Da bi ispravno mogli rukovati instrumentom, potrebno je razumjeti kako radi. Svaki refraktometar sadrži prizmu na koju se stavlja uzorak. Prolaskom kroz različite tvari, svjetlost mijenja smjer pa se pomoću izmjerenog kuta upadne i...

Rezidba voćaka

Rezidba voćaka

Kako se bliži sezona rezidbe voćaka podsjećamo Vas da i ove godine imamo u ponudi profesionalne voćarske škare poznatog talijanskog proizvođača Castellari. Rezidba voćaka spada u niz pomotehničkih operacija, koje u voćnjacima radimo cijele godine, dakle od faze mirovanja voćaka i tijekom cijele vegetacijske dobi. Rezidba voćaka spada u niz pomotehničkih operacija, koje u voćnjacima radimo cijele godine, dakle od faze mirovanja voćaka i tijekom cijele vegetacijske dobi. Baš...

HACCP standard – što je to i zašto mi treba

HACCP standard – što je to i zašto mi treba

(Hazard Analysis and Critical Control Points ) je integrirani sustav sigurnosti u proizvodnji i prometu hrane koji omogućava kontinuirano nadgledanje cjelokupnog lanca proizvodnje hrane od "njive do stola" pri čemu se sam sustav zasniva na prevenciji neželjenih rizika, a temelji se na sedam načela kojima se osigurava  ispravna hrana u svim segmentima proizvodnje i prerade. Uspješna primjena HACCP sustava zahtjeva punu predanost i uključenost  svih zaposlenih. Također zahtijeva...

BLOG

Nema rezultata pretraživanja

Stranicu koju ste tražili nije moguće pronaći.