Mjerenje pH u tlu od velike je važnosti za mnoge kulture. pH je mjera aktivnosti vodikovih iona (H+) u otopini tla. Ako je koncentracija H+ visoka velimo da je medij kiseli. Ako je H+ nizak, velimo da je medij lužnati.
Vrijednost pH večine tala kreće se u rasponu 4-10 pH (kada se mjeri u vodi). U praksi, tlo je nutralno kada je pH u rasponu 6-8, ovisno o zahtjevima biljaka. Kiselo je kada je ispod 6,0 pH i lužnato kada je iznad 8,0 pH.
MJERENJE pH U TLU:
1. Pripremite uzorke tla. Ukoliko se radi o većim površinama, uzmite više uzoraka, sa homogenog područja od cca. 1.000m2. Ako se radi o malim površinama, također se preporuča da uzmete minimalno dva uzorka. Što je više uzoraka, mjerenje je preciznije. Ne uzimajte uzorke sa područja na kojima se vide očiti poremećaji.
Količina uzorka:
Uvijek koristite istu količinu tla za uzorak (npr. uvijek koristite iste veličine vrečica).
Mjesto za uzorak:
a) Općenito – uzmite gornjih 5 cm za uzorak
b) Jednogodišnje kulture – uzmite uzorak sa dubine 20-40 cm
c) Višegodišnji nasadi – uzmite uzorak sa dubine 20-60 cm
2. Stavite uzorke tla na papir i ostavite ga da se osuši na sjenovitom mjestu ili ga stavite u pećnicu na 40°C.
3. Usitnite osušene uzorke tla i izmješajte ih. Dobit će te homogeni uzorak u kojem ne smije biti komadića kamena ili organskih ostataka.
4. Prosijte tlo kroz sito pd 2mm.
5. Izvažite 1 jedinicu tla (npr. 100 gr.) i dodajte 2 jedinice (200 gr ili 2 dcl) destilirane vode.
6. Miješajte 30 sekundi i pričekajte oko 5 minuta.
7. Još jednom promješajte i izmjerite pH.
Fotogalerija