BLOG

Priča o pH

Priča o pH

Postoje brojne publikacije za stručnjake o kompleksnom pojmu pH. Ovo je priča o pH za nestručnjake napisana jednostavnim jezikom. Nadamo se da ćete nakon što ju pročitate razumjeti što je pH i kako utječe na naše živote. Vjerojatno ste se susretali s pojmom pH u reklamama u kontekstu njege kože ili ste u školi radili eksperimente s lakmus papirom i odredili da li je otopina lužnata ili kisela. Određivanje pH vrijednosti je neophodno jer ona predstavlja važnu karakteristiku otopine, kiselost....

Prepoznajte zbijenost tla

Prepoznajte zbijenost tla

Zbijenost tla je promjena strukure tla - poveća se gustoća i smanji poroznost. Nastaje opterećenjem tla. Najčešće tabanom pluga i tanjurače. Što je sustav uzgoja biljaka intenzivniji to je zbijanje tla izraženije. Kako zbijenost tla utječe na visinu prinosa? Zbijenost tla je jedan od najznačajnijih fizikalnih pokazatelja kvalitete tla. Iako lagano zbijeno tlo ubrzava klijanje, previše zbijeno tlo kod uzgoja biljaka uzrokuje gubitak prinosa tako...

Nitratni dušik (NO3-N) ili nitrat (NO3-) u stočnoj hrani

Nitratni dušik (NO3-N) ili nitrat (NO3-) u stočnoj hrani

Prilikom ispitivanja nitrata u sijenu ili kukuruznim stabljikama važno je znati razliku između nitrata i nitratnog dušika. Prilikom ispitivanja nitrata u sijenu ili kukuruznim stabljikama važno je znati razliku između nitrata i nitratnog dušika. Razni laboratoriji i metode ispitivanja razlikuju se po prikazivanju rezultata. Kada je direktno prikazana koncentracija nitrata, misli se na nitratne ione čija je kemijska formula NO3-. Većina laboratorija i savjetnika reći će da je koncentracija od...

Priča o pH – zanimljivosti

Priča o pH – zanimljivosti

Kako je pH dospio u Hollywood, može li želudac probaviti samog sebe, zakiseljava li kiseli limun organizam? O tome i još nekim zanimljivostima čitajte u nastavku. SF i pH Film Virus Andromeda (snimljen 1971. godine prema SF romanu objavljenom 1969. godine) bio je prijeloman trenutak u karijeri američkog romanopisca Michaela Crichtona koji je kasnije postao poznat po Jurassic Parku. Ideja romana je tajanstveni satelit i patogen koji raste u ljudskoj krvi ubijajući inficiranu osobu, no...

BLOG

Priča o pH

Priča o pH

Postoje brojne publikacije za stručnjake o kompleksnom pojmu pH. Ovo je priča o pH za nestručnjake napisana jednostavnim jezikom. Nadamo se da ćete nakon što ju pročitate razumjeti što je pH i kako utječe na naše živote. Vjerojatno ste se susretali s pojmom pH u reklamama u kontekstu njege kože ili ste u školi radili eksperimente s lakmus papirom i odredili da li je otopina lužnata ili kisela. Određivanje pH vrijednosti je neophodno jer ona predstavlja važnu karakteristiku otopine, kiselost. Dakle, pH je mjerna jedinica kiselosti kao što je metar mjerna jedinica duljine. Limunov sok ima kiseli okus, a otopina sapuna je sluzava i gorkog okusa. Ako umočite plavi lakmus papir u limunov sok, on će pocrveniti. Ako umočite crveni lakmus papir u otopinu sapuna, on će postati plave boje. Budući da je limunov sok kiseo, plavi lakmus papir postaje crveni. Otopina sapuna je lužnata pa će crveni lakmus papir u njoj postati plave boje. Čista, neutralna voda ima pH vrijednost 7, bilo koja...

Prepoznajte zbijenost tla

Prepoznajte zbijenost tla

Zbijenost tla je promjena strukure tla - poveća se gustoća i smanji poroznost. Nastaje opterećenjem tla. Najčešće tabanom pluga i tanjurače. Što je sustav uzgoja biljaka intenzivniji to je zbijanje tla izraženije. Kako zbijenost tla utječe na visinu prinosa? Zbijenost tla je jedan od najznačajnijih fizikalnih pokazatelja kvalitete tla. Iako lagano zbijeno tlo ubrzava klijanje, previše zbijeno tlo kod uzgoja biljaka uzrokuje gubitak prinosa tako što ograničava rast i razvoj korijena i onemogućava vertikalnu distribuciju vode u tlu. Preventivne mjere Što je više vlage u tlu ono je više podložno zbijanju. Stoga izbjegavajte obradu tla ili prometovanje po tlu uopće dok je ono prevlažno ili mokro. Zatim, što je veći sadržaj gline potencijal zbijanja se povećava, a smanjuje se povećanjem sadržaja pijeska. Kako bi što više smanjili tlačenje teškim strojevima i oruđima...

Nitratni dušik (NO3-N) ili nitrat (NO3-) u stočnoj hrani

Nitratni dušik (NO3-N) ili nitrat (NO3-) u stočnoj hrani

Prilikom ispitivanja nitrata u sijenu ili kukuruznim stabljikama važno je znati razliku između nitrata i nitratnog dušika. Prilikom ispitivanja nitrata u sijenu ili kukuruznim stabljikama važno je znati razliku između nitrata i nitratnog dušika. Razni laboratoriji i metode ispitivanja razlikuju se po prikazivanju rezultata. Kada je direktno prikazana koncentracija nitrata, misli se na nitratne ione čija je kemijska formula NO3-. Većina laboratorija i savjetnika reći će da je koncentracija od 9000 ppm zabrinjavajuća i moguće je toksično djelovanje. Nekim drugim metodama ispitivanja dobiti ćemo količinu dušika unutar nitratnog iona, tj. količinu nitratnog dušika kemijske formule NO3-N. Dušik čini oko 22.6% nitratnog iona stoga je potrebna puno manja količina nitratnog dušika nego nitratnog iona da se postigne isti učinak i zabrinjavajuća koncentracija je već od 2000 ppm. Moguće je izračunati koncentraciju nitratnog dušika ako je poznata koncentracija nitrata i obratno prema sljedećoj...

Priča o pH – zanimljivosti

Priča o pH – zanimljivosti

Kako je pH dospio u Hollywood, može li želudac probaviti samog sebe, zakiseljava li kiseli limun organizam? O tome i još nekim zanimljivostima čitajte u nastavku. SF i pH Film Virus Andromeda (snimljen 1971. godine prema SF romanu objavljenom 1969. godine) bio je prijeloman trenutak u karijeri američkog romanopisca Michaela Crichtona koji je kasnije postao poznat po Jurassic Parku. Ideja romana je tajanstveni satelit i patogen koji raste u ljudskoj krvi ubijajući inficiranu osobu, no  samo unutar normalnog pH raspona (uski raspon oko 7,40). U filmu su jedine preživjele osobe uplakana beba u stanju alkaloze (njezin krvni pH je alkalniji od normalne razine zbog prekomjernog ispuštanja CO2 uzrokovanog hiperventilacijom) i pijani starac u stanju acidoze (koju uzrokuje prekomjerni unos alkohola). Želudac probavlja želudac? Izvor: https://www.alnmag.com/news/2017/01/artificial-stomach-engineered-thanks-lab-mice Roštilj i pivo su lijepa kombinacija, ali ako želudac može probaviti meso,...

Akrilamid – kancerogena tvar u prženoj hrani

Akrilamid – kancerogena tvar u prženoj hrani

Akrilamid je štetna tvar koja nastaje u procesima pripreme pržene hrane i povećava rizik oboljenja od raka. Na temelju novih spoznaja donesena je Uredba Komisije (EU) o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani čiji je cilj osigurati visok stupanj zaštite potrošaća s obzirom na sigurnost hrane. EFSA-in Znanstveni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu (CONTAM) izradio je Znanstveno mišljenje o akrilamidu u hrani. Akrilamid je štetna tvar koja nastaje u procesima pripreme pržene hrane i povećava rizik oboljenja od raka. Na temelju novih spoznaja donesena je Uredba Komisije (EU) o uspostavi mjera za ublažavanje učinaka i razina referentnih vrijednosti radi smanjenja prisutnosti akrilamida u hrani čiji je cilj osigurati visok stupanj zaštite potrošaća s obzirom na sigurnost hrane.  Prženi krumpirići Utjecaj temperature prženja i trajanja prženja na...

Mjerenje nitrata u tlu za određivanje biljkama dostupnog dušika

Mjerenje nitrata u tlu za određivanje biljkama dostupnog dušika

Koncentracija nitrata u tlu je dobar indikator biljkama dostupnog dušika. Potrebna koncentracija nitratnog dušika (NO3-N) u tlu varira s obzirom na usjev, no općenito je poželjan raspon 10–50 mg/kg. Testiranje tla učinkovito je tijekom godina korišteno u određivanju dostupnosti hranjivih tvari za biljke. Dušik je jedan od tih esencijalnih hranjivih tvari, koji se pretvara u aminokiseline i zatim se koristi u proizvodnji potrebnih enzima i strukturnih dijelova biljke. Mjerač LAQUA dvostrukog nitratnog iona može se koristiti za mjerenje koncentracije NO3-N u uzorcima tla. Jednostavan je za korištenje džepni instrument koji daje brze rezultate za testiranje na licu mjesta, čime se eliminira potrebaza prijenos uzoraka u laboratorij za kolorimetrijsku ili kromatografsku analizu koju provodi obučeni analitičar. ​ Nitratni dušik (NO3-N) mjeri količinu raspoloživog dušika u tlu koje se odmah mogu apsorbirati biljkama. Iznos potreban u tlu za određene usjeve varira od usjeva do usjeva, ali...

Mjerenje pH u biljnim tkivima

Mjerenje pH u biljnim tkivima

Optimalna pH vrijednost od 6.4 u biljnim tkivima će potaknuti zdravi rast te spriječiti insekte i bolesti. Da bi se izmjerila pH vrijednost potrebno je istisnuti biljni sok zrelog lišća prešom za češnjak i staviti na senzor LAQUAtwin pH mjerača. Često je potrebno izmjeriti pH biljnog tkiva kako bi se utvrdilo biljno zdravlje. Kod pH vrijednosti iznad 6,4 biljke mogu biti sklone napadima kukaca dok pri pH ispod 6,4 biljke mogu biti sklone određenim bolestima. Tako je optimalan i poželjno da je pH 6,4. Dok su laboratorijski testovi tla i tkiva korisni alati, oni često ne daju rezultate danima ili tjednima. Stoga možemo koristiti alternativnu metodu dijagnoze zdravlja biljaka pomoću LAQUAtwin pH mjerača. PH mjerilo LAQUAtwin koristi se za određivanje pH biljnog tkiva. Ovo je jednostavna i brza metoda kojom se osigurava da biljno tkivo bude u optimalnom pH. METODA Za mjerenje, uzmite nekoliko lista, gurnite ih u prešu za češnjak i iscjedite nekoliko kapi. Budite sigurni da...

Određivanje koncentracije hranjivih tvari u otopinama tla i biljnim sokovima rajčice

Određivanje koncentracije hranjivih tvari u otopinama tla i biljnim sokovima rajčice

Određivanje koncentracije hranjivih tvari u otopinama tla i biljnim sokovima rajčice Fertirigacija zahtijeva brze i precizne metode utvrđivanja koncentracije hranjivih tvari u otopinama tla i biljnim sokovima. Folegatti i dr. (2005.) pronalaze da koncentracije NO3-, K+ i Na+  u otopinama tla i biljnim sokovima rajčice određene LAQUAtwin džepnim mjeračem iona pokazuju dobre korelacije s koncentracijama dobivenim standardnim laboratorijskim metodama u otopinama tla i suhom lišću te zaključuju da su LAQUAtwin džepni mjerači iona jeftini korisni alati za upravljanje fertirigacijom. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje: LAQUAtwin: jedini instrument s tehnologijom ravnog senzora. HORIBINA visoka tehnologija ravnog senzora otvara nove mogućnosti za uzorkovanje i vrste uzoraka. Možete jednostavno uzimati na licu mjesta bez potrebe za čašama ili drugom laboratorijskom opremom.  Senzori se lako zamjenjuju po potrebi. Kalibrirajte i izmjerite pritiskom...

Što je ORP (Oksidacijsko Redukcijski Potencijal) i zbog čega je važan.

Što je ORP (Oksidacijsko Redukcijski Potencijal) i zbog čega je važan.

ORP je izraz koji se često koristi u obradi vode i prehrambenoj industriji. ORP označava oksidacijsko-redukcijski potencijal, tj. to je mjera čistoće vode i njezine sposobnosti da razgrađuje kontaminante.Raspon vrijednosti ORP-a je od -2000 do +2000, a mjerna jedinica je milivolt (mV). Budući da je ozon oksidant, zanimaju nas samo pozitivne razine ORP-a (iznad 0 mV). ORP senzori mjere otopljeni kisik. Više zagađivača u vodi rezultira manjom količinom otopljenog kisika jer organski spojevi konzumiraju kisik stoga je razina ORP-a niža. Što je razina ORP vrijednosti viša, veća je sposobnost vode da uništi onečišćenje stranih zagađivača kao što su mikroorganizmi ili kontaminanti na bazi ugljika. Grafikon s lijeve strane prikazuje razine ORP-a za različite primjene. * Dezinfekcija je uništenje specifičnih patogenih mikroorganizama ** Sterilizacija je uništenje svih mikrobioloških života ORP razina također se može promatrati kao razina bakterijske aktivnosti vode jer postoji izravna veza...

Optimalna pravila prženja

Optimalna pravila prženja

Želite li sačuvati kvalitetu pržene hrane i smanjiti troškove? Ovih 12 jednostavnih koraka pomoći će vam da zadovoljite svoje klijente i osigurate uspjeh! 1. DOBRO ZAGRIJTE FRITEZU, IZABERITE ISPRAVNU TEMPERATURU, OVISNO O HRANI KOJU PRIPREMATE, ZA KONTROLU TEMPERATURE MOŽETE KORISTITI VITO OIL TESTER ILI FOM 330 2. KORISTITE SUHU HRANU I POKUŠAJTE SKINUTI MRVICE PRIJE PRŽENJA 3. IZBJEGAVAJTE SOLITI HRANU PRIJE PRŽENJA 4. REDOVNO ODRŽAVAJTE RAZINU ULJA IZMEĐU MIN/MAX OZNAKA 5. ZA NAJBOLJE REZULTATE KORISTITE RAZLIČITE FRITEZE ZA RAZLIČITE VRSTE PROIZVODA 6. NEMOJTE PREPUNITI POSUDU ZA PEČENJE (OMJER 1:10) 7. SKINITE VELIKE MRVICE SA POVRŠINE ULJA 8. NIKAD NEMOJTE SOLITI HRANU IZNAD FRITEZE 9. SMANJITE TEMPERATURU KADA FRITEZU NE KORISTITE DUŽE VRIJEME 10. FILTRIRAJTE SVOJE ULJE NAKON SVAKOG SERVISA 11. POKRIJTE FRITEZE POKLOPCIMA, KAKO BI STE IZBJEGLI OKSIDACIJU 12. VODITE EVIDENCIJU PROMJENE ULJA I FILTRIRANJA PREMA HACCP...

Mjerenje pH i vodljivosti (EC) kod ispitivanja slojeva akrilnih boja i papirnate podloge te pripreme vodenih otopina za čišćenje

Mjerenje pH i vodljivosti (EC) kod ispitivanja slojeva akrilnih boja i papirnate podloge te pripreme vodenih otopina za čišćenje

Razvijen je novi sustav čišćenja slojeva akrilnih boja na papiru. To su izotonične vodene otopine za čišćenje čiji pH i konduktivnost odgovaraju vrijednostima pH i konduktivnosti slojeva akrilnih boja i papirnatih podloga. Akrilna boja je brzo sušeća boja napravljena od pigmenta suspendiranog u akrilnoj polimernoj emulziji. Sastav se razlikuje od marke do marke, pa čak i od pigmenta do pigmenta. Tipični sastojci mokrih akrilnih emulzija su: voda (oko 65% volumena), akrilni polimer, pigmenti, surfaktanti, disperzanti, biocidi, zgušnjivači i anorganske komponente, kao i drugi materijali koje dodaju umjetnici. Akrilne boje su topljive u vodi, ali su otporne na vodu kada se posuše. S vremenom i tijekom čišćenja boje različitih akrilnih slojeva reagiraju različito. Pokazalo se da su izotonične vodene otopine za čišćenje (dobivene iz agaroza gela), čiji pH i konduktivnost odgovaraju vrijednostima pH i konduktivnosti slojeva...

Mjerenje pH za određivanje svježine mesnih proizvoda

Mjerenje pH za određivanje svježine mesnih proizvoda

Svježe meso mora imati pH vrijednost u rasponu od 5,5 do 6,2. Tijekom privremenog skladištenja, posebno kada nije sačuvano, svježe meso će promineiti boju i imati pH vrijednost ispod 5.3. PH mjerač LAQUAtwin koristi se za mjerenje svježine mesa prije nego što se prodaje potrošačima. Ovo je jednostavna, brza metoda provjeravanja koja se koristi kako bi se osiguralo poštivanje standardi kvalitete. NAČIN MIJERENJA Mali uzorak mesa odrežete i sameljete. Ovo je kako bi se osiguralo ukupno uzorkovanje unutarnjeg i vanjskog dijela mesa. Stavite mljeveno meso na ravni senzor LAQUAtwin pH mjerača i mjerite. Ako želite ponivite mjerenje, operite senzor razrijeđenom vodom i osušite ga suhom papirnatom maramicom. Stavite novi uzorak mesa na senzor i ponoviti postupak testiranja. REZULTATI MJERENJA I PREDNOSTI Mjerač pH mjerača Laqua nudi jednostavan i ekonomičan način za provjeru svježine mesa na lokalnom tržištu. PH mjerač LAQUAtwin je mali i kompaktan; pogodno za nošenje...

Mjerenje kalija u tlu

Mjerenje kalija u tlu

LAQUAtwin je niz kompaktnih testera kakvoće vode. Koristeći Ion Specific Electrode (ISE) tehnologiju, dostupni su za vodljivost, kalcij ion, nitratni ion, kalijev ion, natrij ion i pH mjerenje. Koristeći samo jednu kapljicu uzorka, LAQUAtwin ravni senzori mogu brzo i precizno mjeriti kemijske parametre kvalitete u proizvodnim linijama. Tipično, za mjerenje kalijevih iona koristi se Atomic Absorption (AA) ili Inductivity-Coupled Plasma-Optical Emission Spectrometry (ICP-OES), najprije ekstrahirajući uzorak od 1 mol / L amonijevog acetata (CH3COONH4). To su metode koje se provode u laboratorijima. Jednostavan postupak brzog mjerenja kalijevih iona u tlu koristi LAQUAtwin kalijev ion mjerač K-11. Metoda ekstrakcije jednaka je laboratorijskoj metodi. Sljedeći postupak objašnjava kako izmjeriti K + dobru korelaciju s analitičkim laboratorijskim testovima. LAQUAtwin: jedini instrument s tehnologijom ravnog senzora. HORIBINA visoka tehnologija ravnog senzora otvara nove mogućnosti za...