Zašto je potrebno kontrolirati kvalitetu ulja prilikom prženja?

Kvaliteta ulja

Kvaliteta ulja

Tijekom prženja, masti i ulja izloženi su kisiku i vlazi na visokim temperaturama (više od 160°C) tijekom dužeg vremenskog razdoblja. Za posljedicu imamo niz kemijskih reakcija. Te reakcije proizvode različite štetne spojeve i istovremeno mijenjaju organoleptičke karakteristike masti i ulja (miris, boju i okus) kao i zdavstvene učinke ulja i masti. Među tim tvarima mogu se  naći i polarni spojevi. Kontrola razine polarnih spojeva omogućava nam procjenu razine oksidacije ulja.

Važnost kontrole polarnih spojeva naglašena je u Vodiču za Dobru Higijensku Praksu gdje se navodi da  maksimalna dozvoljena količina ukupnih polarnih spojeva u ulju za duboko prženje mora biti manja od 24%.


Oleotest je kolorimetrijska analiza koja omogućuje određivanje ukupnih polarnih spojeva u mastima prženja za manje od 2 minute. To je izvediv i siguran način za kontrolu kvalitete masti za prženje bez potrebe za skupom opremom i instrumentima.

Oleotest je prikladan za najčešće korištena ulja (suncokret, soja, kukuruz, kikiriki). Druge vrste ulja zehtjevaju drugačiju ljestvicu boja za kompariranje (palmino ulje). Oleotestom nije moguće kontriolirati kvalitetu maslinovog ulja, zbog same boje maslinovog ulja. Oleotest ostaje stabilan nakon uporabe i omogučava pohranu bočica sa uzorcima za kasniju kontrolu.


Zašto koristiti OleoTest?

• Jednostavan

• Brz (samo 2 minute do rezultata)

• Siguran način kontrole količine TPM spojeva u ulju

• Nije potrebna moderna i skupa oprema

• Zadržava boju nekoliko mjeseci te se može čuvati kao dokaz HACCP kontrole


Postupak analize ulja:


Koja se ulja mogu kontrolirati?

• Suncokretovo ulje

• Sojino ulje

• Kukuruzno ulje

• Ulje kikirikija

• Repičino ulje 

• Palmino ulje (potrebna posebna skala sa bojama)


OleoTest za palmino ulje:

Svoj Oleotest možete naručiti/kupiti klikom OVDJE.