VAŽNOST UPOTREBE MINITITRATORA ZA ODREĐIVANJE UKUPNIH KISELINA U VINU

HI84502 MINITITRATOR ZA KISELINE

HI84502 MINITITRATOR ZA KISELINE

Kiseline se prirodno javljaju tijekom uzgoja grožđa kao dio procesa fermentacije. Vina pokazuju nižu razinu kiselina kada su sezone rasta toplije ili kada grožđe dolazi iz toplijih krajeva. U pravoj količini , kiseline su poželjna osobina i svakom vinu daju karakter.


Tri dominantne kiseline u vinu su vinska , jabučna i limunska, a sve se nalaze u grožđu. Vinska kiselina je glavna kiselina u grožđu i komponenta je koja daje svježi okus i skladno starenje vina. Jedan dio vinskih kiselina dolazi od jabučne kiseline koja doprinosi voćnom okusu, a mala količina dolazi od limunske kiseline. Vino također u tragovima sadrži i druge kiseine.


Najnepoželjnija kiselina u vinu je octena  kiselina , koja kada je prisutna više od nominalnog iznosa , daje vinu kiselkast ili octen okus. Ukupne kiseline u vinu koje još zovemo titracijska kiselost  je zbroj fiksnih i hlapljivih kiselina.

U SAD –u ukupna kiselost obično se izražava u smislu vinske kiseline, iako se mjere i druge kiseline. Ukupna kiselost  izravno utjeće na boju i okus  i ovisno o vrsti vina traži se savršena ravnoteža sa slatkim i gorkim komponentama. Previše kiselosti čini vino oporim i oštrim, dok premalo čini vino bezukusnim, slabim i nezanimljivim.

Optimalna količina kiselina u vinu je ono što ga čini osvježavajućim i idealnim dodatkom hrani .

Odgovarajuće razine kiselina u vinu variraju, kod slađih vina općenito zahtijevaju nešto višu razinu kako bi zadržali pravi omjer. Za suha stolna vina prihvatljiv raspon je obično od 6,0 do 7,5 g/l, a za slatka vina od 7,0 do 8,5 g/l.


Više o minititraturu možete vidjeti klikom OVDJE.