Upotreba refraktometra u proizvodnji meda

Med

Med

Refraktometri, optički uređaji koji rade na principu mjerenja indeksa loma svjetlosti, mjere postotak suhe tvari u uzorku. Najčešće se koriste u voćarstvu za određivanje zrelosti ploda, a u proizvodnji vina, meda i sokova za određivanje kvalitete proizvoda.

Da bi ispravno mogli rukovati instrumentom, potrebno je razumjeti kako radi.

Svaki refraktometar sadrži prizmu na koju se stavlja uzorak. Prolaskom kroz različite tvari, svjetlost mijenja smjer pa se pomoću izmjerenog kuta upadne i reflektirane svjetlosti može odrediti indeks loma. Također, svjetlost putuje različitom brzinom kroz različite tvari. Usporedbom brzine prolaska svjetlosti kroz vakuum i kroz tvar koja se analizira dobiva se indeks loma.

U proizvodnji meda refraktometar se koristi za određivanje količine vode u proizvodu. Što je vode manje, proizvod je kvalitetniji i sposobnost čuvanja je duža. Optimalna razina vlage u medu je 16-18.5%. Viša razina vlage pogoduje fermentaciji, a niža kristalizaciji meda.

 Svjetlost će se brže kretati kroz med koji sadrži manje suhe tvari, odnosno sporije kroz  med koji sadrži više suhe tvari. Prema tome, ovisno o sadržaju suhe tvari u medu, mijenjat će se  indeks loma.

Indeks loma se mijenja i ovisno o temperaturi pa je prije mjerenja potrebno temperirati uzorak, ako refraktometar nema opciju automatske temperaturne kompenzacije.

Na refrektometrima za med količina suhe tvari izražava se obrnutom skalom Brixa. To znači da se ne očitava sadržaj suhe tvari kao na refraktometrima druge namjene, već se prikazuje vrijednost= 100 – postotak suhe tvari. Kako je jedan stupanj Brixa ekvivalentan jednom postotku šećera u medu,  na ovaj način se direktno očitava količina vode u medu, što je vrijednost koja zanima medare. Kako zbog ovakve obrnute skale, tako i zato što su dizajnirani da budu točniji u drugim rasponima, upotrebom refraktometara za drugu namjenu, može doći do krivog očitavanja.

Uzorak meda nanosi se na prizmu tako da prekrije cijelu površinu. Važno je da u uzorku ne zaostanu mjehurići zraka. Zato pritiskom poklopca ravnomjerno rasporedite uzorak po površini. Izoštrite sliku okulara dok vam skala nije jasna te izvršite očitanje. Sastav meda razlikuje se od košnice do košnice. Također, med koji neko vrijeme stoji ima različit sadržaj vlage na površini i dnu spremnika. Da bi rezultati mjerenja bili što točniji, sadržaj iz kojeg uzimate uzorak najprije promiješajte kako bi dobili homogenu smjesu. Izvršite više očitanja i zatim uzmite srednju vrijednost.