Sljedivost u prehrambenom lancu

Sljedivost u prehrambenom lancu

Sljedivost u prehrambenom lancu

Sljedivost je sve ćešći pojam koji se spominje u okviru sigurnosti hrane i postaje neizostavan alat kojim se postiže brz i jednostavan pristup ključnim podacima u slučaju pojave nepravilnosti ili krize u prehrambenom lancu. 

Prema definiciji iz Zakona o hrani sljedivost je mogućnost ulaženja u trag hrani, hrani za životinje, životinjama koje se koriste za proizvodnju hrane ili tvari koja je namijenjena ugrađivanju ili se očekuje da će biti ugrađena u hranu ili hranu za životinje, kroz sve faze proizvodnje, prerade i distribucije.

Svaki subjekt u poslovanju s hranom dužan je osigurati točne informacije o podrijetlu, tj. dobavljaču svih sirovina koje koristi u svojoj proizvodnji, preradi ili distribuciji, te točne informacije o kupcu svojih proizvoda.

Također, potrebno je da subjekt u poslovanju s hranom poprati sljedivošću sve parametre kvalitete koji dokazuju da su uvijeti tijekom proizvodnje, prerade i distribucije bili odgovarajući, te da je konačan proizvod zdravstveno ispravan.

Uvođenje sustava sljedivosti u prehrambeni lanac započinje definiranjem područja koje će sustav sljedivosti pokrivati. Uglavnom su to osnovne informacije o svakom proizvodu ili sirovini, poput imena i adrese dobavljača, vrste nabavljenog proizvoda, imena i adrese kupca, te vrste prodanog proizvoda.  Druga kategorija informacija koje se moraju bilježiti i čuvati je nešto opširnija, te uključuje volumen ili masu proizvoda, broj serije, detaljniji opis proizvoda (je li pakiran ili rasut, sirov ili prerađen, od kojih vrsta namirnica je sastavljen).

U koliko subjekt u poslovanju s hranom utvrdi da je proizvod zdravstveno neispravan ili da ne odgovara nekim drugim zahtjevima kvalitete, dužan je trenutno povući proizvod s tržišta i adekvatno ga zbrinuti.

Neki od parametara koje je potrebno pratiti da bi subjekt u poslovanju s hranom osigurao siguran i zdravstveno ispravan proizvod su određivanje pH i temperature proizvoda u različitim fazama proizvodnje, skladištenja i distribucije.

Upoznajte se sa našom ponudom mjernih instrumenata  koji vam omogućuju da Vaša proizvodnja bude sigurna!