Priča o pH

uvod

uvod

priča o pH

Postoje brojne publikacije za stručnjake o kompleksnom pojmu pH. Ovo je priča o pH za nestručnjake napisana jednostavnim jezikom. Nadamo se da ćete nakon što ju pročitate razumjeti što je pH i kako utječe na naše živote.

Vjerojatno ste se susretali s pojmom pH u reklamama u kontekstu njege kože ili ste u školi radili eksperimente s lakmus papirom i odredili da li je otopina lužnata ili kisela.

Određivanje pH vrijednosti je neophodno jer ona predstavlja važnu karakteristiku otopine, kiselost. Dakle, pH je mjerna jedinica kiselosti kao što je metar mjerna jedinica duljine.

Limunov sok ima kiseli okus, a otopina sapuna je sluzava i gorkog okusa. Ako umočite plavi lakmus papir u limunov sok, on će pocrveniti. Ako umočite crveni lakmus papir u otopinu sapuna, on će postati plave boje.

Budući da je limunov sok kiseo, plavi lakmus papir postaje crveni. Otopina sapuna je lužnata pa će crveni lakmus papir u njoj postati plave boje.

Čista, neutralna voda ima pH vrijednost 7, bilo koja otopina s manjom pH vrijednosti je kisela, a otopine s većom pH vrijednosti su lužnate.

Saznajte pH vrijednosti raznih tvari koje Vas okružuju u svakodnevnom životu:


Nastavite čitati priču o pH >>

Preuzeto sa: HORIBA