Koji je pravi sadržaj vlage za vaše bale sijena i zbog čega je to važno.

Bale sijena

Bale sijena

Kao što svaki iskusni proizvođač sijena zna, sadržaj vlage sijena mora biti strogo kontroliran u svakom trenutku. S premalom vlagom sijeno postaje krhko, gubi nutritivnu vrijednost i postaje neukusno za stoku. S prevelikom vlagom, ne samo da se sijeno može pokvariti, balirano sijeno može doživjeti toplinsku ekspanziju u skladištu dovoljno ozbiljnu da prouzroči požar, stvarajući ozbiljnu opasnost. Zbog toga je provjeravanje sadržaja vlage u sijenu , pomoću sonde a prije početka baliranja, vrlo važno.

Imajući to na umu, glavno pitanje je: "Koji je pravi sadržaj vlage u sijenu?" Koliko suho mora biti sijeno prije baliranja? Odgovor na ovo pitanje varira ovisno o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu krmne smjese koju koristite za sijeno i način na koji ste ga balirali.


MALE KVADRATNE BALE 

Od različitih vrsta bala sijena male kvadratne bale imaju najveću toleranciju na vlagu. Prema nekim istraživanjima, male kvadratne bale mogu sadržavati vlagu između 18 i 20 posto i biti sigurne. Jedan od razloga je u tome što su male kvadratne bale manje zbijene od velikih kvadratnih bala.



Najveći mana kod malih kvadratnih bala je da je obrada toliko manjih bala neučinkovita u usporedbi s jednostavnom izradom jedne ogromne bale. Mala balirka koja odgovara izlazu velike balirke, mora napraviti tridesetak bala, što znači da se balirka treba zaustaviti trideset puta u odnosu na jedno zaustavljanje kod velike balirke.


VELIKE KVADRATNE BALE

Budući da su puno gušće nabijene od malih bala sijena, velike kvadratne bale imaju znatno nižu toleranciju na vlagu. Za velike kvadratne bale, dopušteni raspon za sadržaj vlage često je između 12 i 16 posto, a 12 je poželjnije za dugoročno skladištenje i toplije klime.


S njihovom vrlo niskom tolerancijom vlage, kvadratne bale mogu biti daleko izbirljivije da se osuše dovoljno za skladištenje ili transport, ali imaju svoje prednosti, kao što su:

1. Kao što smo već spomenuli, upotreba velike balirke često je brža i praktičnija od korištenja malih.

2. Velike kvadratne bale lakše se stavljaju na plosnate šipke za transport od ostalih vrsta bala. S većom gustoćom od malih kvadratnih bala, velike kvadratne bale učinkovitije su po kubnom prostoru, a puno ih je lakše slagati i transportirati od okruglih bala.


Za proizvođača sijena koji želi isporučiti velike količine sijena na velike udaljenosti, velike kvadratne bale često su najbolji izbor.

OKRUGLE BALE SIJENA

Mnogi noviji strojevi za baliranje omogućuju baliranje sijena u okruglim balama umjesto tradicionalnih zbijenih kvadratnih oblika. Gustoća na kojoj se ove bale baliraju varira ovisno o ukupnoj veličini bale. Tolerancija vlage kod okruglih bala drži se na otprilike 15 posto.

Ove bale su često jednostavne za jednog poljoprivrednika da učinkovito njima manipulira, ali ih je teže prevoziti na velike udaljenosti od ostalih dviju vrsta bala.


POSLJEDICE VISOKOG SADRŽAJA VLAGE U BALAMA SIJENA

Kada je % vlage u sijenu previsok, sijeno će proči proces koji se zove termička ekspanzija. Pojednostavljeno, bale sijena će postati vruče jer vlaga unutar bala pokušava izaći van.

Tijekom tog procesa, bakterije i plijesni u bali mogu se umnožiti pomoću hranjivih tvari koje se nalaze u bali i na taj način se povečava njihov broj. U najboljem slučaju, to može samo ukloniti korisne hranjive tvari u balama i učiniti ih nejestivim za stoku. U najgorem slučaju, sijeno će i dalje biti toplije zbog rasta mikroskopskih organizama sve dok toplina i pritisak ne uzrokuju spontano zapaljenje bala.

Što je veći sadržaj vlage u sijenu, veći je i rizik.


KAD SIJENO NEMA DOVOLJNO VLAGE

Naravno, ako je sadržaj vlage u sjenu prenizak, tada će se pojaviti različiti problemi. Dok sijeno s izuzetno niskom vlagom ne bi moglo biti izloženo riziku od povišenja plijesni i bakterija, to je zbog toga što je većina hranjive vrijednosti tog sijena već nestala.

Kada je sijeno previše suho prije baliranja, listovi krupne stočne hrane postaju kruti i krhki zbog čega opadaju. U mnogim slučajevima, značajan dio hranjive vrijednosti sijena se nalazi u lisnatim dijelovima bilja koji se koriste za sijeno.

PROVJERA VLAGE PRIJE BALIRANJA

Zbog nevjerojatno izazovnih zahtjeva za uzgojom sijena visoke kvalitete, mnogi poljoprivrednici izlaze na polje prije cika zore kako bi počeli sakupljati sijeno, i kako bi na taj način mogli dobiti što više kvalitetnog sijena prije nego što postane suviše suho.




Profesionalni poljoprivrednici koriste mjerač vlage sa dugom sondom